Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näitkö Ilpo Härmäläistä Turussa elokuussa vuonna 1994? Poliisi pyytää havaintoja 27 vuotta vanhassa murhamysteerissä – "Joku tai jotkut tietävät, mitä Härmäläiselle tapahtui"

Keskusrikospoliisi on avannut uudestaan vuonna 1994 tapahtuneen katoamisen tutkinnan, poliisi tiedottaa. Tapausta tutkitaan murhana.

Kyseessä on 27 vuotta vanha lakimies Ilpo Härmäläisen tapaus. 33-vuotias Härmäläinen katosi Turussa 3. päivä elokuuta 1994. Viimeinen varma havainto Härmäläisestä tehtiin katoamispäivänä Turun keskustassa Eerikinkatu 20:ssä puolen päivän aikaan, kun hän oli poistumassa kodistaan. Härmäläisellä oli kadotessaan päällään vihertävä ja kiiltävä puku, valkoinen paita ja mustat kengät.

Nyt poliisi kertoo, että esitutkinnan perusteella on epätodennäköistä, että Härmäläinen olisi kadonnut omasta tahdostaan.

Vaikka katoamisesta on kulunut pitkä aika, poliisi pyytää yleisöltä tietoja ja havaintoja katoamisesta. Jopa aikoinaan ilmoitetut tiedot pyydetään lähettämään uudestaan.

– Joku tai jotkut tietävät mitä Ilpo Härmäläiselle tapahtui, kun hän on poistunut kotoaan. Kaiken kaikkiaan poliisin käsitys siitä, mitä Härmäläisen katoamisen aikoihin on tapahtunut, on tarkentunut esitutkinnan uudelleen avaamisen yhteydessä, sanoo jutun tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen tiedotteessa.

Tapauksen yksityiskohdat ovat tarkentuneet poliisille kerrottujen ajoneuvohavaintojen osalta.

Aikanaan kerrottiin, että Härmäläinen nousi valkoisen farmariauton kyytiin. Uusien tietojen valossa tuolloin julkisuuteen annettu tieto ei todennäköisesti pidä paikkaansa. Myös osa muista poliisin julkisuuteen kertomista tiedoista on osoittautunut epätarkoiksi.

Luultavaa kuitenkin on, että Härmäläinen nousi Eerikinkadulta ajoneuvon kyytiin, poliisi kertoo.

– Nykyisessä tutkinnassa on saatu selville seikkoja, jotka eivät ole olleet aikaisemmin poliisin tiedossa, mutta tutkinnan ollessa kesken näitä uusia tietoja ei ole mahdollista enempää avata. Korostan kuitenkin, että yleisön tiedot ja havainnot olisivat rikoksen ratkaisemiseksi nyt erittäin tärkeitä, Lahtinen kertoo tiedotteessa.

Yle kertoo, että uusi tutkijaryhmä otti Härmäläisen tapauksen käsittelyyn tänä kesänä. Aki Lahtinen kertoo Ylen mukaan, että tutkinnassa on päästy jonkin verran eteenpäin.

Ennen katoamistaan Härmäläinen kertoi vaimolleen menevänsä katsomaan asuntoa erään mainostoimistoyrittäjän kanssa. Härmäläisen kuvailemille, asuntoon liittyville liiketoimille ei saatu poliisitutkinnassa vahvistusta.

Sen sijaan mainittu mainostoimistoyrittäjä ja hänet tuntenut turkulainen liikemies tuomittiin myöhemmin petoksista ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Myös Härmäläisen yritys ja sillä teetetyt satojen tuhansien markkojen hintaiset markkinatutkimukset liittyivät kyseiseen petosvyyhtiin.

Liikemies oli lähtenyt Ranskaan päiviä ennen Härmäläisen katoamista. Hän puhui Härmäläisen kanssa puhelimessa katoamispäivän aamuna.

Mainosmies ja Härmäläinen puolestaan olivat puhuneet puhelimessa juuri ennen Härmäläisen katoamista.

Mainosmiehellä oli julkisuudessa aikanaan esitettyjen tietojen mukaan työntekijöidensä antama alibi katoamisajalle. Tutkinnanjohtaja Lahtinen kertoo Ylelle, että tämä tieto on kumottu.

Lahtinen ei kommentoi Ylelle, epäilläänkö mainos- tai liikemiestä Härmäläisen henkirikoksesta. Molemmat ovat edelleen elossa.