Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Martti Ahtisaari on jäänyt pois julkisesta toiminnasta – sairastaa Alzheimerin tautia

Presidentti Martti Ahtisaari on luopunut kaikesta julkisesta toiminnasta sairauden takia, ilmoittaa tasavallan presidentin kanslia. Kanslian mukaan Ahtisaari sairastaa Alzheimerin tautia.

Edenneen muistisairauden takia hän saa tukea arkeen kotonaan ja viettää ajoittain hoitojaksoja hoivakodissa.

Perhe toivoo yksityisyyden kunnioittamista.

Presidentti Ahtisaari syntyi Viipurissa vuonna 1937. Hän täytti kesäkuussa 84 vuotta.

Ahtisaari oli presidenttinä yhden kauden, vuosina 1994–2000. Virkakautensa jälkeen hän toimi useissa kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä. Näistä ansioista hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Hän perusti vuonna 2000 Crisis Management Initiativen, josta on kehittynyt kansainvälisesti tunnettu rauhanvälitysjärjestö. CMI vaihtoi toukokuussa nimeään ja on tätä nykyä CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundation .

Ahtisaari luopui vuonna 2017 CMI:n hallituksen puheenjohtajuudesta, jolloin tehtävä siirtyi Alexander Stubbille.

Viime vuoden maaliskuussa sekä presidentti Ahtisaari että hänen puolisonsa Eeva Ahtisaari sairastivat koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin. Eeva Ahtisaaren tartunnan arvioidaan tulleen Musiikkitalossa järjestetystä naistenpäivän juhlakonsertissa.

Kymmeniätuhansia kohtalotovereita

Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Sen oireita voidaan lievittää ja etenemistä hidastaa, mutta lääkkeet eivät pysäytä taudin etenemistä kokonaan.

Suomessa arvioidaan olevan ainakin 70 000 Alzheimerin tautia sairastavaa ihmistä. Vuosittain muistisairauksiin sairastuu meillä arviolta 14 500 ihmistä, kertoo Muistiliitto .

Taudin yleisyys kasvaa iän myötä. Tauti on alle 65-vuotiailla harvinainen, mutta yli 85-vuotiaista sitä potee jo 15–20 prosenttia, kertoo lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto .

Kaikista dementiasta kärsivistä 75–80 prosentilla on Alzheimerin tauti, osalla yhdessä muiden aivosairauksien kanssa. Alkuvaiheessa tauti ilmenee yleensä muistin heikentymisenä, ja sairauden edetessä oireita tulee enemmän.

Taudin perimmäisiä syitä ei tunneta, mutta tiedossa on erilaisia elämäntapoihin liittyviä riskitekijöitä, jotka lisäävät todennäköisyyttä sairastua. Suurimmassa osassa tapauksista Alzheimerin tauti ei ole perinnöllinen.