Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MT-kysely: Puolet äänestäjistä ei tiedä, mistä aluevaaleissa päätetään

Yli puolet äänestäjistä ei tiedä, mistä asioista tammikuun aluevaaleissa valittavat valtuustot päättävät, selviää Maaseudun Tulevaisuuden tekemästä kyselytutkimuksesta.

Helsingin ulkopuolella asuvista vastaajista yli 52 prosenttia ei osannut kyselyssä kertoa, mitkä asiat ovat jatkossa aluevaltuustojen päätäntävallassa. Kolmannes oli tietoinen aluevaltuustojen päätäntävaltaan kuuluvista asioista ja reilu 14 prosenttia ei osannut sanoa.

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta. Aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot uusille hyvinvointialueille. Aluevaaleja ei järjestetä Helsingissä, koska siellä kaupunki vastaa jatkossakin sosiaali- ja terveyspalveluista.

68 prosenttia aikoo äänestää tammikuussa

Kyselyn mukaan 68 prosenttia Helsingin ulkopuolella asuvista aikoo äänestää aluevaaleissa. Uudellamaalla äänestysinto on muuta maata korkeampaa.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan kyselyyn vastanneiden koulutustaso vaikutti huomattavasti heidän aluevaalituntemukseensa. Akateemisesti koulutetuista noin 43 prosenttia tiesi, mistä aluevaaleissa päätetään, mutta peruskoulutuksen saaneista vain alle neljännes.

Kyselytutkimukseen vastasi runsaat 1 000 suomalaista satunnaisotannalla.