Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toisen koronavuoden alkupuoliskolla kansallispuistojen suosio nousi entisestään – Lapin luontokohteiden huoltoväliä on jouduttu tiivistämään, luonnossa entistä enemmän roskaa

Suomen kansallispuistoissa käytiin alkuvuonna jopa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Metsähallituksen tiedotteesta.

Verrattuna viime vuoden tammi–heinäkuuhun kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat 4 prosenttia, mutta vuoteen 2019 verrattuna kasvua on 25 prosenttia.

Viime vuonna kansallispuistoissa vierailtiin ennätyksellisen paljon.

Tänä vuonna Suomen kansallispuistoihin tehtiin heinäkuun loppuun mennessä noin 2,5 miljoonaa käyntiä.

– (Korona)pandemian takia luonnon ensi kertaa löytäneet ihmiset ovat tulleet jäädäkseen. Lisääntyneet etätyömahdollisuudet ovat lisänneet vapaa-ajan asukkaiden mahdollisuuksia vierailla luontokohteissamme, kuten kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla, sanoo Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson tiedotteessa.

Jansson arvioi, että kävijämäärät pysyvät korkealla myös jatkossa, kun kansainväliset matkailijat palaavat.

Kävijämäärät kasvoivat etenkin pohjoisessa

Viime vuoteen verrattuna käyntimäärät kehittyivät varsin eri tavoin eri puolella Suomea.

Metsähallituksen mukaan viime talven runsaslumisuus myös Etelä-Suomessa vähensi polkujen käyttöä monissa kohteissa verrattuna vähälumiseen alkutalveen 2020. Kesällä helteiden arvioidaan vähentäneen käyntimääriä etelän kansallispuistoissa.

Esimerkiksi Nuuksion kansallispuistossa Uudellamaalla käytiin alkuvuonna 24 prosenttia vähemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Nuuksio oli kuitenkin alkuvuonna kolmanneksi suosituin kansallispuisto kävijämäärissä mitattuna.

Erityisen paljon kansallispuistojen käyntimäärät lisääntyivät Lapissa ja Koillismaalla. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto käyntimäärien kasvu oli lukumäärällisesti suurinta: 124 000 käynnin lisäys tammi–heinäkuussa tarkoittaa 36 prosentin kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto oli alkuvuoden vierailluin kansallispuisto 464 075 käyntikerrallaan.

Metsähallituksen mukaan Lapin luontokohteiden huoltoväliä on jouduttu tiivistämään ja luonnosta on löytynyt kasvava määrä roskaa, vaikka retkeilystä ei saisi jäädä jälkeäkään luontoon.

Lapissa kesäretkeily on kiilaamassa talven ohi

Lapissa kansallispuistoissa vierailun painopiste on Metsähallituksen mukaan siirtynyt aiempaa enemmän kesään.

Urho Kekkosen kansallispuistossa heinäkuun käyntimäärä (77 200) kasvoi 21 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja oli lähes kaksinkertainen viiden vuoden takaiseen verrattuna.

Vuoden alusta heinäkuun loppuun mennessä Urho Kekkosen kansallispuistossa vierailtiin 277 432 kertaa, mikä tekee siitä toiseksi vierailluimman kansallispuiston alkuvuoden käyntimääriä tarkastellessa.

Viime vuonna sulan ajan käyntimäärät olivat touko–lokakuussa talvikuukausia suuremmat niin Lemmenjoen, Urho Kekkosen, Pyhä-Luoston kuin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa.