Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saanatunturin laki oli aamulla lumen peitossa, kyse ei kuitenkaan ollut virallisesta ensilumesta

Häivähdys talvesta koettiin Käsivarren Lapissa lauantaiaamuna, kun muun muassa Saanatunturin pää Enontekiöllä oli saanut valkoisen lumipeitteen. Kyse ei kuitenkaan ole virallisesta ensilumesta.

– Jotta ensilumi on virallinen, sen pitää olla virallisella havaintoasemalla mitattu tiettynä kellonlyömänä. Kesäaikana tämä tarkoittaa, että kello yhdeksän siellä pitää olla mitattuna vähintään yhden sentin lumikerros. Saanatunturin päällä ei ole virallista havaintoasemaa, joka mittaisi lumen syvyyttä, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Myös muilla korkeimmilla tuntureilla Kilpisjärven ympäristössä näkyi Forecan mukaan lunta lauantaiaamuna.

Pohjoinen ilmavirtaus vaikuttaa vielä

Pohjoinen ilmavirtaus vaikuttaa Suomessa vielä sunnuntain vastaisen yön ja sunnuntain aikana. Yöllä saattaa Rinteen mukaan olla aina Etelä-Suomea myöten paikoin hallaa.

Sunnuntai alkaa suuressa osassa maata aurinkoisena, joskin paikoitellen saattaa esiintyä pilviä.

– Sunnuntain edetessä päivä alkaa muuttua pilvisemmäksi. Puolipilvisen tyyppistä sää on etenkin maan etelä- ja keskiosassa, mutta sateita ei ole luvassa kuin korkeintaan yksittäisiä sadekuuroja, Rinne sanoo.

Myös Lapissa pilvistyy. Saanatunturilla saattaa tulla uudestaan lunta, mutta sade muuttuu sielläkin vesisateeksi aika nopeasti. Sade kulkee Käsivartta pitkin ja liikkuu muuallekin Pohjois-Lappiin.

Sen sijaan Lapin keski- ja eteläosissa on enimmäkseen poutaista.

Päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 10–14 ja Lapissa 7–12 astetta.

Lännestä tulossa lämpimämpää ilmamassaa

Sää alkaa lämmetä Rinteen mukaan jo maanantain vastaisena yönä.

– Lännestä on tulossa lämpimämpää ilmamassaa, ja siksi maanantain vastainen yökään ei ole yhtä kolea kuin mitä lauantain vastainen yö oli ja mitä sunnuntain vastainen yö tulee olemaan.

Päivälämpötilat nousevat myös selvästi nykyisistä.

– Lämmin ilmamassa pysyy Suomen yllä ensi viikolla, Rinne sanoo.