Hallituksen uuden koronastrategian tavoitteena on pitää yhteiskunta auki – rajoitukset voivat poistua kun yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus vähintään 80 prosenttia

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että hallitus ei jää odottamaan 80 prosentin rokotuskattavuutta, vaan uuden koronastrategian toimeenpano aloitetaan välittömästi. Kimmo Penttinen / LEHTIKUVA

Viivi Salminen, Sanna Nikula / STT

Uuden koronastrategian toimeenpano aloitetaan välittömästi ja rajoituksia ryhdytään purkamaan asteittain heti. Tavoitteena on, että rokotekattavuuden parantuessa yhteiskunta avataan kokonaan ja myös pidetään auki. Näin linjasi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitellessään hallituksen päivittämän koronastrategian maanantai-iltana.

– Laajamittaisesta pandemian torjunnasta siirrytään alueelliseen tartuntaryppäiden sammutukseen, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa hallituksen neuvottelujen jälkeen.

Alueilla siirrytään yhdenmukaiseen paikalliseen malliin ja alueellisista epidemiavaiheista ja niihin liitetyistä suosituksista luovutaan.

Valtakunnallisista rajoituksista ja suosituksista on tarkoitus luopua kokonaan, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai kun kaikilla rokotusten kohderyhmään kuuluvilla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta.

Aiempi koronastrategia lähti viruksen tukahduttamisesta, sairaanhoidon kuormittumisen estämisestä ja riskiryhmien suojelemisesta.

Myös uudessa strategiassa huomioidaan riskiryhmät ja sairaanhoidon mahdollinen kuormittuminen. Lisäksi hallituksen tavoitteena on tukea epidemian jälkihoitoa, talouden kasvua ja jälleenrakennusta.

Kiuru kertoi, että myös koronan testaus- ja jäljitysstrategia uudistetaan. Työ on jo aloitettu.

Ravintolarajoituksiin höllennyksiä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi aiemmin hallituksen hyväksyneen myös sen, että yhden prosentin vangiksi ei jäädä. Yhteiskuntaa avataan sellaisessakin tilanteessa, jossa 79 prosenttia ihmisistä olisi ottanut rokotteen, mutta kaikilla olisi ollut mahdollisuus rokoteannoksensa saada.

Marin sanoi myös uskovansa, että esimerkiksi ravintolarajoituksia höllennetään jo ennen 80 prosentin rokotekattavuutta.

Arvion mukaan tavoiteltu kattavuus voidaan saavuttaa lokakuun puoleen väliin mennessä.

Vapaaehtoisella koronapassilla voisi välttää mahdolliset rajoitukset

Paikallisten rajoitusten tulee olla aikaisempaa rajatumpia kohteeltaan, sisällöltään ja kestoltaan.

– Rajoitusten tulisi kohdella eri aloja mahdollisimman yhdenmukaisesti, sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoi.

Vaikka alueilla esiintyisi tartuntaryppäitä, pieniriskisiä tilaisuuksia ei olisi suositeltavaa rajoittaa ollenkaan.

Suuren riskin tilaisuuksia voidaan kuitenkin hallintopäätöksillä rajoittaa tarvittaessa.

Parhaillaan valmistelussa on lisäksi koronapassi. Vapaaehtoisen koronapassin avulla rajoituksista voisi poiketa.

Päätöksenteossa on lisäksi huomioitava lapsen edun ensisijaisuuden periaate.

Vaikka laajoista rajoituksista luovutaan, strategiaan sisältyy niin sanottu hätäjarrumekanismi. Se voitaisiin ottaa käyttöön, jos Suomeen leviäisi virusvariantti, joka olisi esimerkiksi immuuni rokotteille. Silloin toimenpiteitä voitaisiin jälleen ottaa laajemmin käyttöön.

Voipio-Pulkin mukaan kynnys on kuitenkin korkea palata enää laajoihin valtakunnallisiin rajoitustoimiin.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka