Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KORJAUS: Tupakka-askin hinta nousee 50 sentillä ja keskituloisella jää palkasta 90 euroa enemmän käteen – näin budjetti vaikuttaa ihmisten arkeen

Keskituloisen palkansaajan tilipussiin jää ensi vuonna enemmän rahaa, mutta paheet saattavat kurittaa jatkossa kukkaroa entistä enemmän. STT kokosi yhteen sen, miten hallituksen budjettiriihen päätökset vaikuttavat arkeen.

Veronmaksajien keskusliiton mukaan keskituloisen noin 3 578 euroa kuussa tienaavan vuotuinen nettopalkka nousee 90 eurolla. 2 385 euroa ansaitsevan palkkapussi lihoo 60 eurolla ja 9 541 euroa tienaavan 240 eurolla.

Syynä on budjettiriihen veroratkaisut ja sosiaalivakuutusmaksujen ennakoidut muutokset.

Siivoojan palkkaaminen halpenee

Hallitus päätti käynnistää kaksivuotisen kokeilun, jossa kotitalousvähennyksen kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.

Käytännössä muutokset tarkoittavat esimerkiksi sitä, että jos tilaat yritykseltä kotiisi siivousta, joka maksaa 500 euroa, kotitalousvähennys on tulevaisuudessa 100 euroa suurempi.

Jos taas tilaus 6 000 euroa, vaikutus on 1 250 euroa.

Lisäksi lämmitystapamuutoksia tuetaan öljylämmityksen korvaamisen osalta korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een. Tämä väliaikainen muutos on voimassa vuosina 2022–2027.

Täyssähköautojen autovero lähtee, vaikutus keskimäärin 1 500 euroa

Hallitus haluaa edistää autokannan sähköistymistä. Tämän takia täyssähköautojen autovero poistetaan lokakuun alussa ja täyssähköautojen ajoneuvoveron perusveroa korotetaan. Täyssähköauton autovero on 2,7 prosenttia auton hinnasta.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan täyssähköautojen keskimääräinen hankintahinta on noin 55 000 euroa. Täyssähköautojen keskimääräinen autovero on tällä hetkellä henkilöautoilla noin 1 500 euroa ja pakettiautoilla noin 1 400 euroa.

Opiskelijoiden tulorajoja korotetaan, mutta suuruudesta ei ole tietoa

Hallitus lisäksi päätti, että opiskelijoiden tulorajoja korotetaan väliaikaisesti ensi vuodeksi. Tällä hetkellä opiskelijat saavat tienata 12 498 euroa vuodessa, jos opintotukea nostaa syyskuun alusta toukokuun loppuun. Jos opintotukea nostaa koko vuoden ajalta, tuloraja on 8 352 euroa. Hallitus ei kuitenkaan ole kertonut, kuinka paljon tulorajoja nostetaan.

Tupakkavero nousee ja limonadit kallistuvat

Epäterveelliset elämäntavat tulevat jatkossa kalliimmaksi. Tupakkaveroa korotetaan 117 miljoonalla eurolla kahden vuoden aikana. Veronmaksajien keskusliiton mukaan tämä tarkoittaa sitä, että tupakka-askin hinta nousee 50 sentillä ja kääretupakkapakkauksen hinta 1,5 eurolla.

Hallitus kertoi myös käynnistävänsä valmistelun, joka tähtää terveysperusteisen veron käyttöönottoon. Ensimmäisenä virvoitusjuomien verotusta muutetaan terveysperusteiseen suuntaan ja sitten valmistellaan veroa myös muihin tuoteryhmiin.

Suomessa on ollut aiemmin voimassa makeisvero, mutta se poistettiin vuonna 2017, sillä sen katsottiin olevan EU:n valtiontukisääntöjen vastainen.

---

Korjattu 12.9. klo 13.18 ja klo 16.42: Aiemmassa jutussa (10.9.2021) kirjoitettiin virheellisesti, että kotitalousvähennystä koskeva kokeilu koskisi kaikkia remontteja. Todellisuudessa remonttien osalta kotitalousvähennys pysyy pääasiassa ennallaan. Lämmitystapamuutoksia kuitenkin tuetaan öljylämmityksen korvaamisen osalta korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää ja korvausprosenttia määräajaksi.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.