Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verottaja pahoittelee virhettään – osa suomalaisista voi saada jälkikäteen veronpalautusta tai mätkyjä

Noin 2 600 suomalaisella on ollut väärä verotuskunta vuosien 2018−2020 verotuksessa. Verohallinto oikaisee asiakkaiden verotuksen kyseisiltä vuosilta. 

Virhe koskee joukkoa suomalaisia, jotka ovat vuonna 2018 tai sen jälkeen muuttaneet ulkomaille, mutta jääneet Suomeen yleisesti verovelvollisiksi. Verotuskunnaksi on tällöin merkitty se kunta, johon henkilö on palannut ulkomailta, vaikka joissain tapauksissa verotuskunnan pitäisi olla se kunta, jossa asiakas on asunut ennen ulkomaille muuttoaan.  

− Käytännössä joitakin henkilöitä on siis verotettu väärän kunnan kunnallisveroprosentin mukaan, osalta on peritty liikaa veroa ja osalta liian vähän. Joukossa on myös niitä, joiden verotukseen virheellä ei ole ollut vaikutusta. Olemme pahoillamme asiasta, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo.

Verohallinto oikaisee niiden asiakkaiden verotuksen, joita virhe koskee ja ottaa heihin yhteyttä kirjeellä.

Oikaisun myötä asiakas voi saada veronpalautusta tai joutua maksamaan jäännösveroa. Verohallinnon arvion mukaan noin 1 200 asiakkaalle tulee maksettavaksi lisää kunnallisveroa ja suurin piirtein samansuuruisella joukolla kunnallisveroprosentti pienenee. 

− Yksittäiselle asiakkaalle verovaikutus on tulotasosta ja tehtävistä vähennyksistä riippuen pääsääntöisesti joitakin satoja euroja suuntaan tai toiseen.  Esimerkiksi 30 000 euron vuosituloilla yhden prosenttiyksikön muutos kunnallisverossa merkitsee laskennallisesti noin 300 euron muutosta kunnallisveroon, Varonen kertoo.

− Jos oikaisun myötä asiakkaan maksettavaksi tulee jäännösveroa, Verohallinto ei peri viivästyskorkoa, hän jatkaa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.