Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ursa: Helsingin mysteeripamaus todennäköisesti ihmisen aiheuttama – "Ei yllätä yhtään, ettei kukaan ole ilmoittautunut"

Lauantai-iltana kuultu kova pamaus Helsingissä oli todennäköisesti ihmisen aiheuttama, arvioi tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Pamauksen arvioidaan tapahtuneen noin 300 metrin korkeudessa Pasilan ratapihan pohjoisosan paikkeilla.

Pamauksen sijaintia on mallinnettu Helsingin yliopiston seismologian laitoksen mittaustietojen perusteella. Mittauksissa näkyy signaali lauantaina kello 23.46.

Pamaus kuului useissa kaupunginosissa Helsingissä. Sen syystä ei vielä ole varmuutta.

– Alue on Pasilan ratapihan lähellä. Se sopisi hyvin kuvaan kaupunkilaisesta rakettiaskartelijasta, jolla on 300 metriin nouseva tuunattu raketti, sanoo Ursan tulipallotyöryhmään kuuluva Jaakko Visuri yhdistyksen kotisivuilla julkaistussa tiedotteessa.

– Ei yllätä yhtään, ettei kukaan ole ilmoittautunut, Visuri jatkaa.

Ilmiön aiheuttama välähdys on jäänyt matalalla olleen pilvikerroksen alle. Jo aiemmin tulipallotyöryhmän Vaalan kameran perusteella oli selvinnyt, ettei Etelä-Suomen yllä ollut tapahtuma-aikaan ainakaan merkittävän isoa tulipalloa.

"Mahdollisesti yliäänipamaus"

Seismologi Tommi Vuorisen mukaan pamaus vaikuttaa näkyvän seismisissä mittauksissa, jotka ovat käynnissä Helsingin Kumpulan kaupunginosassa osana Seismic Risk -tutkimushanketta.

– Keräsin laitteista tänään aineistoa, joissa näyttäisi näkyvän tuo mysteeripamaus. Tarkemmin, niissä näkyy signaali klo 23:46:03, kirjoitti Vuorinen viestipalvelu Twitterissä myöhään tiistai-iltana.

– Todennäköisimmin kyseessä on jokin ilmassa tapahtunut räjähdys tai pamaus, mahdollisesti yliäänipamaus, mutta varmuutta sen lähteestä ei vielä ole, arvioi Vuorinen Ylen haastattelussa keskiviikkona.

Helsingin yliopiston seismologit ja tähtitieteellinen yhdistys Ursa ovat ryhtyneet yhdessä selvittämään, mistä pamaus voisi johtua. Vuorisen mukaan mittauslaitteiden havaitsema signaali on pieni. Seuraavaksi selvitetään ainakin sitä, näkyisikö samaa ilmiötä muilta mittausasemilta.