Australia aikoo rakentaa ydinsukellusveneitä yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa – "Maailmastamme on tulossa monimutkaisempi"

Australia, Yhdysvallat ja Britannia ovat ilmoittaneet uudesta yhteistyöstä, johon kuuluu ydinsukellusveneiden rakentaminen Australiaan.

Australian pääministeri Scott Morrison kertoi maiden solmimasta yhteistyöstä Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa pidetyn videokonferenssin yhteydessä.

Maiden johtajat kertoivat, että sukellusveneiden ei ole tarkoitus kuljettaa ydinaseita. Ne toimivat ydinvoimalla. Ydinsukellusveneet on määrä rakentaa Etelä-Australian Adelaidessa.

Morrison ilmoitti myöhemmin Australian hankkivan myös yhdysvaltalaisia pitkän matkan risteilyohjuksia.

Presidentti Biden näkee CNN:n mukaan kolmenvälisen sopimuksen syventävän maiden välistä yhteistyötä. Uutta yhteistyötä kutsutaan termillä AUKUS.

Kiina tuomitsi yhteistyön

Australia on viime aikoina lisännyt puolustusmenojaan Kiinan vahvistuessa. Yhdysvaltalaiskanava CNN: n mukaan viranomaiset pitäytyivät ennen ilmoitusta kannassaan, että sopimuksessa ei olisi kyse erityisesti Kiinasta. Maat kuitenkin viittasivat ilmoituksessaan "alueellisiin turvallisuushuoliin".

Uusilla sukellusveneillä Australian armeija pystyy matkustamaan ja iskemään kohteisiin kaukana rannikosta.

Niin Australian kuin Yhdysvaltojen suhteet Kiinan kanssa ovat viime vuosina lähinnä kiristyneet.

– Maailmastamme on tulossa monimutkaisempi, erityisesti täällä alueellamme, Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella, Morrison sanoi Australian yleisradioyhtiön ABC :n mukaan.

Kiina moitti sukellusveneyhteistyötä torstaina "erittäin vastuuttomaksi". Sopimus "heikentää vakavasti alueen rauhaa ja vakautta ja kiihdyttää kilpavarustelua", sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian tiedotustilaisuudessa.

Boris Johnson sanoi torstaina Britannian parlamentille, että uuden puolustusyhteistyön ei ollut tarkoitus luoda vastakkainasettelua. Johnsonin mukaan sopimus "auttaa turvaamaan indopasifisen merialueen rauhaa ja turvallisuutta".

Ranska harmistui

Australian sukellusvenepäätös suututti Ranskan, sillä se oli aiemmin sopinut myyvänsä Australialle 12 tavanomaista sukellusvenettä kymmenillä miljardeilla euroilla.

Morrison kuitenkin kertoi torstaina, että suunnitelmat ranskalaissukellusveneiden hankkimisesta on nyt haudattu.

– Se oli todella puukonisku selkään. Me olimme perustaneet suhteemme Australiaan luottamukselle. Tämä luottamus on petetty, sanoi Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ranskalaisessa radiolähetyksessä.

– Olen tänään hyvin vihainen ja katkera. Tällaista eivät liittolaiset tee toisilleen, hän jatkoi.

Ulkoministerin mukaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon käytös toi mieleen ex-presidentti Donald Trumpin, joka raivostutti Euroopan arvaamattomalla päätöksenteolla.

EU-komission tiedottaja Peter Stano sanoi torstaina, ettei uusi yhteistyö ollut EU:n tiedossa etukäteen.

Uusi-Seelanti ei päästä Australian sukellusveneitä vesilleen

Uusi-Seelanti ilmoitti tuoreeltaan, että naapurimaa Australian ydinsukellusveneet eivät ole tervetulleita sen aluevesille. Uudella-Seelannilla on vuodesta 1985 ollut voimassa porttikielto ydinkäyttöisille tai ydinaseita kantaville aluksille, ja pääministeri Jacinda Ardernin mukaan tästä linjauksesta ei luovuta.

Uuden-Seelannin kielto oli aikanaan seurausta Ranskan tekemistä ydinkokeista Tyynellämerellä ja johti myös pitkäaikaiseen hankaukseen keskeisen liittolaisen Yhdysvaltojen kanssa, sillä sen myötä Yhdysvallat ei voinut tuoda sotalaivojaan Uuteen-Seelantiin.

Ardern kertoi Morrisonin kertoneen hänelle etukäteen Australian päätöksestä. Hän sanoi AUKUSin keskittyvän ensisijaisesti puolustusteknologiaan ja totesi, ettei se vaikuta Yhdysvaltojen, Britannian, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin väliseen Five Eyes -tiedusteluliittoumaan.

– Tämä järjestely ei muuta millään tavalla turvallisuus- ja tiedustelusiteitämme näihin kolmeen maahan tai Kanadaan, Ardern sanoi.

Ydinvoima kiistanalaista Australiassa

Australiassa hallituksen päätös aiheuttanee keskustelua, sillä ydinvoima on maassa erittäin kiistanalaista ja sen käyttö kiellettiin vuonna 1998. Australia on yksi maailman suurimpia kivihiiltä tuottavia maita, ja kivihiili on sen suurimpia vientituotteita.

Morrison sanoi ABC:n mukaan, että Australia ei ole aikeissa luoda ydinaseita tai luoda ydinenergiatuotantoa.

Pääministeri Johnson vakuutti, että sopimus ei riko ydinaseiden leviämisen vastaisia sopimuksia.

Jutussa on käytetty lähteenä myös uutistoimisto AFP:tä.

Mainos: Kouvolan Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka