Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmavoimien jättiharjoitukseen osallistuu ympäri maata 50 lentokonetta ja 3 300 sotilasta – katso tästä, missä Suomen Hornetit ja Ruotsin Gripenit lentävät

Ilmavoimat järjestää lokakuun alussa ison harjoituksen, johon osallistuu 50 lentokonetta ja noin 3 300 henkilöä eri puolilla Suomea.

Kyse on 4.–9. lokakuuta pidettävästä Ruska 21 -ilmaoperaatioharjoituksesta, johon myös Ruotsin Ilmavoimat osallistuu.

Suomen Ilmavoimien vuoden merkittävimmän harjoituksen tavoitteena on ylläpitää ja kehittää ilmapuolustuksen valmiutta. Mukana ovat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot. Tänä vuonna Ruskan painopiste on Karjalan ja Satakunnan lennostojen reserviläisten, kantahenkilökunnan ja varusmiesten kouluttamisessa.

Noin 3 300:sta mukana olevasta 1 500 on reserviläisiä. Lentokoneet tukeutuvat useille lentopaikoille eri puolilla Suomea.

‒ Ruskan kaltaiset, kaikki ilmaoperaation osatekijät sisältävät harjoitukset ylläpitävät ja kehittävät Ilmavoimien valmiutta toimeenpanna vaativia ilmaoperaatioita laajaa tukikohtaverkkoa hyödyntäen, toteaa tiedotteessa harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen.

Ruotsin ilmavoimista harjoitukseen osallistuu JAS 39C/D Gripen -monitoimihävittäjiä sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus. Ruotsalaiset lento-osastot tukeutuvat Pirkkalaan sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

Harjoituksen noin 50 ilma-aluksesta suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Hornetien lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa, Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri sekä Rajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -valvontalentokone.

Harjoitukseen osallistuvat ilmatorjuntayksiköt puolestaan toimivat Pirkkalan tukikohdassa ja Lohtajan harjoitusalueella.

Harjoituksessa lennetään myös matalalla sekä yliäänilentoja kymmenen kilometrin korkeudessa. Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Rissala ja Pirkkala. Harjoituksen aikana puolustavan joukon F/A-18 Hornet -hävittäjät tukeutuvat myös Savonlinnan, Varkauden, Kokkola-Pietarsaaren, Seinäjoen ja Kajaanin lentokentille sekä Vieremän maantietukikohtaan.

Lisäksi Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet käyttävät Porin lentokenttää. Harjoitusvastustajaa kuvaava joukko puolestaan operoi Rovaniemeltä, Oulusta ja Ruotsin Luulajasta.

Ruska 21 -harjoituksen lentotoiminta alkaa 4.10. kello 12 ja päättyy 9.10. kello 15 mennessä. Maanantaina ja tiistaina 4.‒5.10. lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22. Keskiviikosta lauantaihin 6.‒9.10. lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina.