Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lotto vaatii tunnistautumista viimeistään 2023 ja raaputusarvat vuotta myöhemmin – uusi arpajaislaki ei poistaisi peliautomaatteja kaupoista

Veikkaus-pelien pelaajalta vaadittava tunnistautuminen leviää niin lottoon kuin raaputusarpoihin lähivuosien aikana.

Uudet velvoitteet sisältyvät esitykseen arpajaislain uudistamisesta, minkä hallitus antoi torstaina eduskunnalle. Esityksen tavoitteena on edelleen ehkäistä ja vähentää rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja ja lujittaa Veikkauksen monopolijärjestelmää.

Tavoitteena on, että säädösmuutokset tulisivat pääosin voimaan ensi vuoden alusta.

Veikkaus on jo ilmoittanut ottavansa pakollisen tunnistautumisen käyttöön kaikessa rahapelaamisessa, ja tämä kirjattaisiin myös tulevaan lakiin. Kuponkipeleissä, kuten lotossa, tunnistautuminen alkaisi viimeistään vuoden 2023 alussa ja raaputusarvoissa vuoden 2024 alussa.

– Ei ole kuitenkaan estettä sille, etteikö Veikkaus voisi omaehtoisesti aikaistaa pakolliseen tunnistautumiseen siirtymistä, jos tekniset edellytykset siihen vaan ovat olemassa, sanoi sisäministeriön neuvotteleva virkamies Jukka Tukia tiedotustilaisuudessa.

Pakollinen tunnistautuminen rahapeliautomaateilla otettiin käyttöön tämän vuoden alussa.

Tutkijat toivoivat automaattien poistoa

Hallitus ei ehdota, että nykyisen kaltaisesta raha-automaattien sijoittelusta esimerkiksi kioskeihin ja kauppoihin luovuttaisiin.

Linjaus on saanut pyyhkeitä esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Helsingin yliopiston tutkijoilta, joiden mukaan automaattien poisto julkisista tiloista olisi tehokas keino ehkäistä haittoja.

Automaattien sijoittelussa tulisi lakiesityksen mukaan ottaa huomioon erityisesti rahapelaamisen haitat alaikäisille ja haavoittuvassa asemassa oleville.

Peli- ja pelaajatietoa hyödynnetään haittojen seurannassa, ehkäisyssä ja tutkimuksessa. Veikkauksella olisi oikeus käyttää yksittäistapauksissa tietoja esimerkiksi haitalliseen pelaamiseen puuttumisessa. Tunnistautumisella kerättävien peli- ja pelaajatietojen käytöstä säädettäisiin laissa.

Tukian mukaan automaattien markkinointi olisi myös kielletty muualla kuin pelisaleissa ja -kasinoissa.

Tarkka vaikutus Veikkauksen tuloihin auki

Lakiesitys edellyttää markkinoinnin olevan kokonaisuudessaan maltillista. Erityisen haitallisten rahapelien kuten rahapeliautomaattien mainostaminen kiellettäisiin. Tämä koskisi tiettyjä nopeatempoisia pelejä, joissa nähtäisiin oleva vaara pelihaitasta. Niitä olisivat esimerkiksi raha-automaattipelit ja e-arvat.

Esitykseen sisältyvät toimenpiteet vähentävät Veikkauksen tuottoa ja arpajaisveron määrää.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä ei osannut arvioida, kuinka paljon tarkalleen uudet rajoitukset esimerkiksi mainonnassa ja tunnistautumisessa vaikuttavat yhtiön tuloihin.

– Veikkaus on arvioinut ja esittänyt lainvalmistelun aikana erilaisia laskentamalleja, miten tämä tulee vaikuttamaan, mutta yksiselitteistä arviota ei ole vielä tässä vaiheessa, Pimiä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pimiän mukaan lainvalmistelussa ei selvitetty mahdollisuutta nykyisen monopolin korvaamiseen lisenssijärjestelmällä, koska yksinoikeusjärjestelmän säilyttäminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Lakiesitys mahdollistaisi Veikkaukselle myös tytäryhtiön perustamisen uudenlaiseen liiketoimintaan. Veikkaus voisi sen kautta myydä osaamistaan ja tuotteitaan ulkomaisille toisille peliyhtiöille.

– Kyse ei olisi siitä, että Veikkaus harjoittaisi rahapelitoimintaa kuluttajille ulkomaille vaan Veikkauksen asiakkaita olisivat toiset rahapeliyhtiöt, Tukia sanoi.

Maksuestoja ulkomaisille peliyhtiöille

Hallitus haluaa lisäksi muun muassa tehostaa arpajaislain vastaisen markkinoinnin valvontaa.

Esitys mahdollistaisi maksuliikenne-estoja monopolin ulkopuolisen rahapelaamisen estämiseksi. Se koskisi ulkomaisia peliyhtiöitä, jotka suuntaavat Manner-Suomeen arpajaislain vastaista markkinointia.

Lakia rikkoisi esimerkiksi suomen kielen tai suomalaisten julkimoiden käyttö markkinoinnissa. Lainvastaista olisi myös antaa ymmärtää, että mainostaja olisi suomalainen rahapeliyhtiö, vaikka Veikkauksella on alan yksinoikeus.

Jukka Tukian mukaan lausuntokierroksella on nostettu esille, että estot on teknisesti mahdollista kiertää. Toisaalta pelihaitta-asiantuntijat esittivät, että maksuliikenne-esto tulisi ottaa käyttöön.

– Yksinoikeusjärjestelmä ja sen tarkoitus eli pelihaittojen torjunta jää pikkasen vajaaksi, ellei ulkomaiselle tarjonnalle mitään tehdä, hän sanoi.

Myöskään ahvenanmaalainen peliviihdeyritys Paf ei saisi mainostaa Manner-Suomessa.

– Jos Paf markkinoi arpajaislain vastaisesti Manner-Suomessa, Paf voidaan asettaa estolistalle. Tässä ei ehdoteta mitään korvauksia, eikä sellaisia ole tässä yhteydessä käsitelty, sanoi neuvotteleva virkamies Elina Rydman.

Poliisihallitus valvoisi markkinointia ulkomailta

Markkinoinnin lainvastaisuuden toteaisi Poliisihallitus, joka antaisi markkinointia koskevan kieltopäätöksen.

Ne yhtiöt, joille kieltopäätös on annettu, joutuisivat estolistalle. Pankkien ja muiden maksupalveluiden tarjoajien pitäisi sen jälkeen estää niin pelaajalta yhtiölle menevät kuin yhtiöltä pelaajalle tulevat maksut.

Uutena työkaluna Poliisihallitus voisi esittää markkinaoikeudelle hallinnollista seuraamusmaksua arpajaislain vastaisesta markkinoinnista. Poliisihallitus voisi jatkossa kieltää myös yksityishenkilöitä markkinoimasta rahapelejä arpajaislain vastaisesti.

Jukka Tukian mukaan yksityishenkilölle annettava seuraamusmaksu olisi vähintään 500 euroa ja enintään 40 000 euroa.