Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö: Eurooppa menettää kuuluvimman äänensä Angela Merkelin väistyessä

Saksan liittokanslerin vaihtuminen jättää jälkensä EU:n ääneen, sanoi presidentti Sauli Niinistö valtakunnallisten yrittäjäpäivien mediatilaisuudessa Jyväskylässä.

Niinistön mukaan Saksan vaalituloksella ei ole erityismerkitystä Suomen kannalta, mutta hän toi esiin, että liittokanslerin vaihtuminen on iso asia etenkin EU:n kannalta.

– Eurooppa menettää kuuluvimman äänensä, Niinistö sanoi.

Valitaanpa liittokansleriksi kuka tahansa, Niinistön mukaan hänellä aikaa menee hankkiutua samanlaiseen rooliin kuin väistyvällä liittokanslerilla Angela Merkelillä on. Merkel on johtanut Saksaa 16 vuoden ajan.

Niinistö toi esiin, että Ranskassa on ensi keväänä luvassa presidentin vaalit, jota varten nykyinen presidentti Emmanuel Macron aloittelee vaalikampanjaansa.

– Vahva saksalais-ranskalainen yhteistyö on eräällä tavalla EU:n selkäranka, Niinistö kuvaili.

Niinistön mukaan tämä kaikki jättää jälkensä EU:n olemukseen ja ääneen.

– Ikävä kyllä juuri aikana, jolloin niiden pitäisi vahvistua.

Niinistö myös kertoi, että monen muun suomalaisen poliitikon tavoin hänellä on hyvä henkilökohtainen suhde Merkeliin.

"Etykin 50-vuotisjuhlalle ei ole näytetty punaista valoa"

Niinistö palasi yrittäjäpäivien mediatilaisuudessa myös niihin teemoihin, joista hän puhui YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa keskiviikkona.

Hän muisteli Helsingin henkeä, joka muodostui Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksessa (Ety-kokous) Helsingissä vuonna 1975.

Niinistön mukaan Helsingin henki tarkoittaa paitsi mahdollisuutta käydä dialogia niin myös pyrkimystä löytää jonkinlainen luottamuksen minimitaso.

– Se, että sellaista keskustelua pääsee käymään maailman johtajien kanssa, on erinomainen asia.

Niinistö on pitänyt esillä ajatusta, että Ety-kokouksen 50-vuotisjuhlan yhteydessä voitaisiin järjestää huippukokous Suomessa. Huippukokous voisi olla vuonna 2025.

– Jos järjestetään juhlatilaisuuksia, niin kannattaa yrittää järjestää niihin myös jotain sisältöä, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan hän on puhunut asiasta monessa pöydässä, eikä kertaakaan ole näytetty punaista valoa.

Niinistö toivoo, että kansainvälisesti pystyttäisiin puhumaan esimerkiksi ilmastokysymyksistä, asevalvonnasta, pandemioista sekä sodan ja rauhan kysymyksistä.

– Kutsun niitä ihmisvelvollisuuksiksi, Niinistö kuvasi.

Niinistön mukaan tehtävänä olisi etsiä pienintä yhteistä nimittäjää niissä asioissa, joissa kaikkien kansojen etu on suunnilleen yhtenevä.

– Kuinka pitkälle muodollisesti päästään, niin se saattaa olla kokonaan toinen juttu eikä ehkä edes välttämättömyys.

.