Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee Göteborgin räjähdyksen asettajaksi yhtä tai useampaa tekijää

Ruotsin poliisi epäilee, että Göteborgin tiistaisen räjähdyksen aiheuttajan on asettanut yksi tai useampi tällä hetkellä tuntematon tekijä, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT .

Myös Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg sanoi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa olevan selvää, ettei rikoksen mahdollisuutta voi sulkea pois.

Hänen mukaansa Göteborgin alueen poliisi ei ole ainakaan vielä pyytänyt valtakunnallista apua asian tutkimiseen.

– Mutta olen varma, että Ruotsin poliisivoimat auttaa, jos alueella tarvitaan lisäresursseja, Damberg sanoi.

Hänen mukaansa on turhauttavaa, että vielä ei tiedetä mitä on tapahtunut, mutta että poliisin tutkinta jatkuu edelleen.

Samassa tiedotustilaisuudessa pääministeri Stefan Löfven sanoi, että Göteborgin räjähdys koskettaa raskaasti talon asukkaita, mutta että se koskettaa myös Göteborgia ja koko Ruotsia.

Räjähdys ja sen jälkeinen tulipalo tapahtuivat Annedalissa Göteborgin keskustassa paikallista aikaa aamuviideltä.

Sairaalaan kuljetettiin 16 ihmistä, joista kolme on hoidossa teho-osastolla. Loukkaantuneista nuorin on 10-vuotias ja vanhin 80-vuotias, kertoi SVT .

Räjähdyksen syytä ei vielä tiedetä

Räjähdyksen syy ei vielä tiistaina ollut selvillä. Poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että taustalla olisivat niin sanotut luonnolliset syyt. Pelastuslaitoksen mukaan syynä ei ole ainakaan kaasuvuoto.

Poliisi huomautti, että vielä on liian aikaista arvioida, liittyykö räjähdys esimerkiksi jengitappeluihin tai kohdistuiko se johonkuhun rakennuksessa asuvaan.

Talossa olleita evakuoitiin muun muassa lähistöllä sijaitsevaan kirkkoon.

Poliisin mukaan tekninen tutkinta aloitetaan heti kun rakennukseen meneminen on turvallista.

Apuna tikasautoja ja yhteen solmittuja lakanoita

Poliisi keräsi tiistaiaamun aikana silminnäkijöiden kertomuksia tapahtuneesta. Eräs talon asukas sanoi nähneensä, että useat ihmiset pelastautuivat talosta ulkokautta laskeutumalla yhteen solmittuja lakanoita pitkin.

Palokunta poimi asukkaita parvekkeilta tikasautoilla.

– Heräsin paukahdukseen, ja sitten tuli haju. Kävelin ympäri asuntoa katsoen, oliko mitään syttynyt tuleen. Sitten tytär heräsi ja kuulimme huutoa pihalta, yksi asukas kertoi.

Hän sanoi ottaneensa kolmevuotiaan lapsensa syliin ja kuusivuotiasta lastaan kädestä.

– Vedin syvään henkeä ja kävelin läpi pimeän ja savun täyttämän rappukäytävän.

Myös muut talon asukkaat kertoivat dramaattisesta herätyksestään. Lakanoiden avulla asunnosta paennut nainen sanoi nähneensä joidenkin ihmisten hypänneen ulos rakennuksesta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Axel Josefson kertoi, että kaupunki tekee osuutensa uhrien auttamiseksi. Hän huomautti, että työtä on paljon, koska tapahtunut vaikuttaa niin suureen joukkoon ihmisiä.

Kaupunki tarjosi evakuoiduille vaatteita, huopia, kahvia ja kriisiapua. Sosiaalipalveluiden edustajan mukaan osa ihmisistä oli lähtenyt kotoaan pelkässä kylpytakissa.

Pelastustyöt haittasivat liikennettä tapahtumapaikan läheisyydessä. Pelastuslaitos myös neuvoi ihmisiä pitämään ovet ja ikkunat kiinni savun hajun vuoksi.