Syytökset äänestäjien pelottelusta varjostavat Georgian lauantaisia paikallisvaaleja, joissa valtapuolue on viemässä voiton

Georgiassa syytökset väärinkäytöksistä varjostavat lauantaina pidettyjä paikallisvaaleja, kertovat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) kansainväliset tarkkailijat.

Etyjin tarkkailijoiden mukaan lauantaiseen äänestykseen liittyen on esitetty laajalti syytöksiä muun muassa pelottelusta, äänten ostamisesta sekä ehdokkaiden ja äänestäjien painostamisesta.

Huolta ovat aiheuttaneet myös tapaukset, joissa toimittajat ovat kohdanneet pelottelua tai väkivaltaa.

Tarkkailijat kertoivat mahdollisista väärinkäytöksistä maan pääkaupungissa Tbilisissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Heidän mukaansa valtapuolue Georgian unelman hallinnollisten resurssien väärinkäyttö antoi puolueelle kohtuuttoman etulyöntiaseman.

Lähes kaikkien äänten ollessa laskettuna valtapuolue on johdossa 46,6 prosentilla, selviää virallisista tuloksista. Kaikkien oppositiopuolueiden yhteenlaskettu äänisaldo on 53,4 prosentin luokkaa.

Georgian unelma on kertonut tiedotteessa, että tarkkaan seuratut vaalit on järjestetty "korkeimpien demokraattisten standardien mukaisesti”.

Oppositiopuolueet kertoivat kuitenkin sunnuntaina, että laajat syytökset väärinkäytöksistä vahingoittavat vaalien uskottavuutta.

Ex-presidentin pidätys pahensi maan poliittista kriisiä

Vaalit järjestettiin kireässä ilmapiirissä vain päivä sen jälkeen, kun maan entinen presidentti, länsimyönteinen Mihail Saakashvili pidätettiin hänen palattuaan kotimaahansa vaalien alla.

Saakashvilin pidättäminen pahensi poliittista kriisiä, johon Georgia ajautui vuosi sitten. Poliittinen tilanne kärjistyi sen jälkeen, kun hallituspuolue voitti lokakuussa järjestetyt vaalit. Opposition mukaan vaalit olivat vilpilliset.

Vaalien jälkeen opposition kansanedustajat kieltäytyivät osallistumasta parlamentin työhön. Oppositio kehotti kannattajiaan protestoimaan ja vaati uusien vaalien järjestämistä.

Ennen perjantaista pidätystään Saakashvili oli kehottanut tukijoitaan lähtemään kaduille äänestystulosta turvaamaan.

Oppositiopuolueet eivät ole kuitenkaan toistaiseksi järjestäneet mielenilmauksia, vaan ovat jääneet odottamaan kansainvälisten tarkkailijoiden arvioita.

Saakashvili: Taistelen oligarkkihallintoa vastaan

Saakashvili lähti Georgiasta vuonna 2013, kun jälkimmäinen hänen kahdesta presidenttikaudestaan päättyi. Häntä syytetään Georgiassa vallan väärinkäytöstä, mutta Saakashvilin mielestä syytökset ovat poliittisia.

Lähdettyään Georgiasta Saakashvili on toiminut poliitikkona Ukrainassa, jossa hän oli 2015–2016 Odessan alueen kuvernöörinä. Hän on viime vuodesta toiminut Ukrainan uudistuksista vastaavan viraston johdossa. Saakashvili luopui Georgian kansalaisuudesta vuonna 2015.

Ex-presidentti kommentoi äänestystä vaalipäivänä uutistoimisto AFP:lle edustajansa kautta, joka vieraili lauantaina ex-presidentin luona vankilassa.

– Georgia tarvitsee rauhanomaisen siirtymän kohti aitoa demokratiaa, jossa poliittisia vastustajia ei laiteta telkien taakse tekaistujen syytösten vuoksi tai ajeta maanpakoon, Saakashvili sanoi.

Hän painotti, ettei pyri itse mihinkään poliittiseen tehtävään. Sen sijaan hän alleviivasi "taistelevansa määrätietoisesti Georgian demokratiaa tappavaa oligarkkihallintoa vastaan".

AFP:n mukaan ex-presidentti viittasi kommenteillaan maan entiseen pääministeriin Bidzina Ivanishviliin. Vaikutusvaltaisen oligarkin ja valtapuolueen perustajan on arvioitu käyttävän Georgiassa merkittävää valtaa, vaikka hänellä ei ole mitään virallista asemaa. Ivanishviliä on syytetty poliittisten vastustajiensa vainoamisesta ja korruptiosta oman edun tavoittelun nimissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka