Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janakkalassa jälleen uusi lintuinfluenssalöydös – Ruokavirasto suosittaa siipikarjatilojen tautisuojauksen tehostamista koko maassa

Siipikarjan siirtojen rajoitukset laajenevat Janakkalassa uuden lintuinfluenssalöydöksen vuoksi, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedotteessa.

Uusin lintuinfluenssatartunta löydettiin luontoon istutetusta fasaanista janakkalalaisella tilalla Kanta-Hämeessä. Tilalla ei aiemmin ole todettu lintuinfluenssavirusta.

Ruokavirasto laajensi löydön jälkeen alueen tartuntavyöhykettä, jonka laajuus on kymmenen kilometriä kustakin esiintymispaikasta.

Kyse on linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavasta H5N1-tyypin lintuinfluenssasta. Uusin tartunta löydettiin perjantaina noin kuuden kilometrin päässä edellisestä, viime viikon tiistaina todetusta tartunnasta.

Tartuntavyöhykkeellä rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Kaikkien siipikarjan pitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin, avi muistuttaa. Rekisteröidyttävä on jo yhden lintuyksilön pitämisestä.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ilmoitettava

Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Suomesta on tänä vuonna löytynyt paljon sekä H5N1- että H5N8-tyypin lintuinfluenssaa luonnonvaraisista linnuista.

Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin. Lisäksi luonnonvaraisten lintujen ruokintaa siipikarjanpitopaikkojen yhteydessä on vältettävä, tiedotteessa kerrotaan.

Lintuinfluenssaepäilyistä kuuluu ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille. Mahdollisia merkkejä ovat lintujen apaattisuuden ja kuolleisuuden lisääntymisen lisäksi esimerkiksi linnun muninnan väheneminen tai huonontunut ruokahalu.

Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava virkaeläinlääkärille, Ruokavirasto ohjeistaa. Etenkin havainnot lisääntyneestä luonnonvaraisten vesilintujen kuolleisuudesta ovat tärkeitä taudin seurannassa.

Kuolleisiin lintuihin ei saa koskea paljain käsin.

Yksittäistä kuolleena löydettyä lintua ei viraston mukaan pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä, eikä sellaisista tarvitse ilmoittaa. Poikkeuksen muodostavat isot petolinnut.

Lintujen joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan Ruokaviraston mukaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampia muita vesilintuja tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.