Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainakin 20 ihmistä on kuollut maanjäristyksessä Pakistanissa – kuolonuhrien määrä voi vielä kasvaa

Pakistanin eteläosaan iski varhain torstaina maanjäristys, jossa on kuollut paikallisviranomaisten mukaan 20 ihmistä. Monet järistyksen uhreista kuolivat kattojen tai seinien sorruttua.

– Olemme saaneet tietoa, että 20 ihmistä on kuollut maanjäristyksen vuoksi, kertoi Balochistanin provinssin sisäministeri Mir Zia ullah Langau uutistoimisto AFP:n mukaan.

Aamuyhdeltä Suomen aikaa tapahtuneen järistyksen kuolonuhrien määrä voi vielä kasvaa.

Provinssin paikallishallinnon edustaja Suhail Anwar Hashmi kertoi AFP:lle, että kuolleiden joukossa on ainakin kuusi lasta. Lisäksi hän sanoo yli 200 ihmisen loukkaantuneen.

Hashmi sanoi, että pelastusryhmä oli lähetetty tutkimaan raportteja, joiden mukaan 15 hiilikaivostyöläistä oli jäänyt loukkuun alueella sijaitsevaan kaivokseen. Pakistanissa on yleistä, että kaivostyöläiset työskentelevät yöllä, kun lämpötila on viileämpi.

Hashmin mukaan järistysalueelle lähetettiin helikoptereita auttamaan pelastusoperaatiossa ja loukkaantuneiden evakuoimisessa.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan alueelle iskenyt maanjäristys oli voimakkuudeltaan 5,7. Paikallisviranomaiset puolestaan kertovat Twitterissä voimakkuuden olleen 5,9.

Järistys kuritti pahiten vuoristoalueella sijaitsevaa Harnain kaupunkia, jossa pelastusoperaatioita ovat haitanneet muun muassa päällystettyjen teiden ja sähkön puute sekä huonot puhelinyhteydet. Maanjäristys tuntui myös provinssin pääkaupungissa Quettassa.

Toinen, lievempi maanjäristys ravisteli Balochistania noin kaksi tuntia ensimmäisen järistyksen jälkeen.

Loukkaantuneita hoidettiin taskulampun valossa

Maanjäristys aiheutti myös sähkökatkoksia ja huonosti varustetussa sairaalassa jouduttiin auttamaan loukkaantuneita taskulampun valossa aina aamunkoittoon saakka.

Harnaissa sijaitsevan sairaalan edustaja Zahoor Tarin kertoi AFP:lle, että valtaosalla loukkaantuneista oli murtuneita raajoja. Kymmeniä ihmisiä on voitu kotiuttaa sairaalasta ensiavun antamisen jälkeen, mutta sairaala on ottanut hänen mukaansa vastaan ainakin 40 vakavasti loukkaantunutta.

Yksityishenkilöt ovat auttaneet kiidättämään loukkaantuneita sairaaloihin.

– Taloni katto romahti. Kun tulin tajuihini, autoin raunioista ylös kaksi poikaani, mutta nuorin ... oli jo kuollut, kertoi Harnain alueen maanviljelijä Rafiullah.

Maassa ollut tuhoisia järistyksiä aiemminkin

Vuoden 2005 lokakuussa Pakistanissa kuoli yli 73 000 ihmistä, kun maahan iski järistys, jonka oli voimakkuudeltaan 7,6. Lisäksi 3,5 miljoonaa ihmistä joutui lähtemään kodeistaan. Tuhoja oli erityisesti Kashmirin Pakistanin hallinnoimassa osassa.

Provinssin hätäviranomaisen verkkosivujen mukaan Balochistanin alueellakin on ollut aiemmin tuhoisia maanjäristyksiä. Esimerkiksi vuonna 1935 Quettan kaupunkia ja lähialueita kuritti järistys, jonka kerrotaan tappaneen lähes 35 000 ihmistä.

Vuonna 1945 alueelle puolestaan iski maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 8,6. Järistys aiheutti tsunamin, joka aiheutti suurta vahinkoa ja noin 4 000 ihmistä kuoli rannikkoalueilla.