Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Jyväskylässä etsittiin miekkamiestä, laskettelukausi alkaa Kuusamossa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Poliisi etsi miekkamiestä Jyväskylässä

Poliisi etsi myöhään torstaina miekan kanssa liikkunutta miestä Jyväskylässä. Mies tavoitettiin perjantaina alkuyöstä, kertoi Sisä-Suomen poliisi Twitterissä.

Miehen kerrottiin uhanneen sivullista Jyväs-Golfin päärakennuksen lähellä illalla ennen yhtätoista. Etsinnän ollessa käynnissä poliisi kehotti kansalaisia varovaisuuteen ja välttämään liikkumista golfkentän lähialueilla.

Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan poliisi käynnistää asiasta rikostutkinnan, mutta rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Viikonlopun sää enimmäkseen pilvinen, Lapissa tänään lumi- ja räntäsateen mahdollisuus

Pohjois-Suomeen on tänään puolenpäivän jälkeen saapumassa lännestä sadealue, joka yltää pohjoisimmasta Lapista Vaasan korkeudelle asti, kertoo Ilmatieteen laitos. Keski- ja Pohjois-Lapissa sadetta voi tulla räntänä tai lumena.

Etelä-Suomessakin voi päivällä tulla heikkoja tihkusateita.

Lauantaina ja sunnuntaina sää on enimmäkseen pilvistä ja heikkojen tihkusateiden mahdollisuus on olemassa. Etelässä viikonlopun päivälämpötilat nousevat 13 asteen tietämille, kun Lapissa lämpötilat pysyttelevät alle kymmenessä asteessa.

Laskettelukausi alkaa tänään Levillä ja Rukalla

Kuusamon Rukan ja Kittilän Levin hiihtokeskuksissa aloitetaan tänään laskettelukausi. Säilölumien avulla aukeaa Levillä kaksi rinnettä ja yksi parkkilaskurinne sekä Rukalla kaksi rinnettä.

Levillä avataan tänään myös ensilumenlatu, kun Rukalla ladulle päästään vasta viikon päästä.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen teettämässä tutkimuksessa arvioidaan, että kaudella 2020–2021 Suomessa laskettelua harrasti noin 976 000 ihmistä ja maastohiihtoa noin 1,8 miljoonaa ihmistä.

Viro ja Irlanti mukaan kansainväliseen yritysverominimiin, jonka toivotaan hillitsevän suuryritysten verosuunnittelua

Irlanti ja Viro ovat päättäneet hyväksyä kansainvälisen yritysverominimin, jonka toivotaan hillitsevän suuryritysten verosuunnittelua. Irlanti on yksi niistä maista, jotka ovat houkutelleet ylikansallisia yrityksiä maahan alhaisella verotuksellaan.

Minimiverokannan taustalla on yhteistyöjärjestö OECD:n valmistelema mekanismi. G7-maiden valtiovarainministerit kertoivat kesäkuussa päässeensä sopuun maailmanlaajuisesta yritysverominimistä ja sittemmin ehdotus sai myös G20-maiden hyväksynnän.

Ehdotuksen mukaan maat sitoutuisivat vähintään 15 prosentin yritysveroon. Tähän mennessä yli 130 maata on hyväksynyt ehdotetun minimiverokannan. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain senaatti on päättänyt nostaa maan velkakattoa joulukuuhun asti

Yhdysvaltain senaatti on päättänyt nostaa maan velkakattoa joulukuuhun asti saaden väliaikaisen ratkaisun demokraattien ja republikaanien väliseen kiistaan, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN.

Senaatin äänestyksessä hyväksytty velkakaton nosto tarvitsee CNN:n mukaan vielä edustajainhuoneen hyväksynnän ennen kuin se voidaan lähettää eteenpäin presidentti Joe Bidenin allekirjoitettavaksi.

Yhdysvaltojen tämänhetkinen velkakatto on 28 400 miljardia dollaria. Mediatietojen mukaan poliitikot sopivat, että velkakattoa nostettaisiin 480 miljardilla dollarilla. Sen ansiosta Yhdysvaltain liittovaltio pystyisi hoitamaan sitoumuksensa joulukuun alkupäiviin saakka.

Tänään selviää Nobelin rauhanpalkinnon saaja

Päivällä selviää Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Palkittu julkistetaan Oslossa puoliltapäivin.

Tänä vuonna ehdolle on asetettu runsaat 300 ehdokasta, joista vajaa kolmannes on organisaatioita ja yhteisöjä.

Ehdokasmäärä on aavistuksen verran korkeampi kuin viime vuonna. Kaikkien aikojen ehdokasennätys 376 on vuodelta 2016.

Viime vuonna rauhanpalkinto myönnettiin YK:n maailman ruokaohjelmalle WFP:lle.

Palkintojuhlallisuudet järjestetään joulukuun kymmenentenä päivänä, joka on Alfred Nobelin kuolinpäivä.

Yhdysvaltain Texasissa klinikat jatkavat raskaudenkeskeytyksiä tuomarin estettyä väliaikaisesti osavaltion tiukan aborttilain

Yhdysvaltain Texasissa toimivat terveysklinikat ovat päässeet jatkamaan raskaudenkeskeytyksien tarjoamista kuudennen raskausviikon ylittäneille osavaltion tiukan aborttilain mentyä jäähylle.

Neljää klinikkaa osavaltiossa pyörittävä Whole Woman's Health -järjestö kertoi asiasta Twitterissä. Järjestön mukaan syyskuun alussa voimaan astuneen lain puitteissa heidän potilaansa joutuivat joko synnyttämään vasten tahtoaan tai hakeutumaan hoitoon toisen osavaltion puolelle.

Tuomari Robert Pitman esti maan tähän asti tiukimman aborttilain väliaikaisesti keskiviikkoisella päätöksellään. Texasin oikeusministeri aikoo valittaa päätöksestä. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain ydinsukellusvene vaurioitui vedenalaisessa törmäyksessä Aasiassa - kymmenkunta ihmistä loukkaantui

Yhdysvaltain ydinsukellusvene on vaurioitunut Aasiassa törmättyään veden alla tunnistamattomaan kappaleeseen.

Yhdysvaltain laivasto kertoi kansainvälisillä vesillä tapahtuneesta törmäyksestä torstaina. Törmäys oli tapahtunut jo lauantaina.

Laivaston mukaan kukaan ei loukkaantunut tilanteessa vakavasti. Laivastouutisiin erikoistuneen USNI Newsin mukaan kymmenkunta miehistön jäsentä olisi kuitenkin saanut kohtalaisia tai lieviä vammoja. Uutissivuston mukaan alus oli tapahtuma-aikaan Etelä-Kiinan merellä.

Laivasto kertoo, ettei törmäys ole vaurioittanut aluksen ydinreaktoria tai sisätiloja ja aluksen kerrotaan olevan täysin käyttökuntoinen. (Lähde: AFP)

Ranska eteni viime hetken maalilla Kansojen liigan loppuotteluun - vastustajana odottaa Espanja

Ranska selvitti myöhään torstaina tiensä välieristä jalkapallon miesten Kansojen liigan finaaliin voittamalla Torinossa Belgian maalein 3–2.

Belgia teki molemmat maalinsa ottelun ensimmäisessä erässä, mutta Ranska löysi toisessa erässä uuden vaihteen ja teki peräti kolme maalia.

Ottelun 87. minuutilla Belgian Romelu Lukaku sai pallon maaliin, mutta se hylättiin videotarkistuksessa paitsiona. Kolme minuuttia myöhemmin iski Ranskan Theo Hernandez, joka varmisti osumallaan joukkueensa voiton.

Sunnuntaina Milanossa pelattavassa loppuottelussa Ranska saa vastaansa Espanjan. Aiemmin samana päivänä Belgia kohtaa Torinossa pronssiottelussa Italian. (Lähde: AFP)