Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistanissa haudattiin moskeija-iskun uhreja – kuolleita saattaa olla jopa sata

Afganistanissa omaiset hautasivat lauantaina moskeija-iskun kuolonuhreja. Tiedot perjantaisen iskun uhrimäärästä ovat vaihdelleet: lauantaina paikallinen haudankaivaja kertoi, että uhreja on yli 60, ja paikallisten uutisten mukaan lopullinen luku voi olla jopa sata.

Lisäksi iskussa haavoittui paljon ihmisiä.

Shiialaiseen moskeijaan tehty isku on tappavin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain joukot vetäytyivät maasta elokuun lopussa. Tekijäksi ilmoittautui maassa vallan ottaneen Talebanin kilpailija, äärijärjestö Isis. Isisin Afganistanin haara eli niin sanottu Isis-K kertoi iskun jälkeen julkistetussa lausunnossaan, että Isis-taistelija räjäytti räjähdeliivin moskeijan sisällä ihmisten keskellä.

Isis-K on kohdistanut iskujaan Afganistanin shiioihin. Sekä Isis-K että Taleban ovat sunniryhmiä.

Isku tehtiin perjantairukousten aikaan, jolloin moskeijassa oli kaupungin asukkaiden mukaan satoja ihmisiä.

"Monet naapureistamme tapettiin"

Juuri kaivettujen hautojen äärellä omaiset surivat menetystään. Zemarai Mubarak Zada kertoi uutistoimisto AFP:lle kaipaavansa 17-vuotiasta sisaruksenpoikaansa.

– Hän halusi naimisiin ja mennä yliopistoon, hän kertoi.

Iskupaikalta otetuissa kuvissa näkyy rojua moskeijassa, jonka ikkunat särkyivät räjähdyksen voimassa.

– Tapaus oli todella pelottava, kertoo moskeijan lähellä asuva opettaja.

– Monet naapureistamme tapettiin ja monet haavoittuivat. 16-vuotias naapurimme kuoli. Puolta hänen ruumiistaan ei löytynyt.

Silminnäkijä Aminullah kertoo veljensä olleen moskeijassa räjähdyshetkellä. Heti räjähdyksen kuultuaan Aminullah soitti veljelleen, joka ei vastannut puhelimeen. Lopulta hän löysi veljensä moskeijalta haavoittuneena.

Talebanilla vaikeuksia

Isis-K:n hyökkäykset ovat häirinneet Talebanin pyrkimyksiä vakiinnuttaa ja vakauttaa valtansa maassa. Taleban on syyttänyt hyökkääjiä yrityksistä lietsoa ongelmia shiia- ja sunnimuslimien välillä sekä vakuuttanut, että shiioille tarjotaan turvaa.

Isisin kaltaiset äärisunnit pitävät shiioja vääräoppisina, ja shiioihin on kohdistunut maan tuhoisimpia iskuja. Shiiat muodostavat noin viidenneksen Afganistanin väestöstä, ja monet heistä ovat hazara-vähemmistöä, joita on vainottu Afganistanissa vuosikymmenien ajan.

Etelä-Aasian asiantuntija Michael Kugelman Woodrow Wilson International Center for Scholars -tutkimuslaitoksesta sanoo AFP:lle, että Talebanin on vaikea vakauttaa valtaansa, jos se ei onnistu kitkemään terrorismia ja ratkaisemaan pahenevaa talouskriisiä.

– Jos Taleban ei, kuten on todennäköistä, pysty puuttumaan näihin huoliin, sillä tulee olemaan hankaluuksia saada kansallista legitimiteettiä. Luvassa voi olla uutta aseistautunutta vastustusta.