Eduskunta on hyväksynyt koronapassin käyttöönoton mahdollistavat tartuntatautilain muutokset. Muutokset hyväksyttiin äänin 105–33. Tyhjää äänesti yksi kansanedustaja, ja poissa oli 60 edustajaa.
Samalla hyväksyttiin myös maahantulosäännösten voimassaolon jatkaminen.
Tartuntatautilain muutosten puolesta äänestivät kaikkien hallituspuolueiden sekä kokoomuksen ja Liike Nytin kansanedustajat. Muutoksia vastaan äänestivät perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Valta kuuluu kansalle -ryhmän edustajat lukuun ottamatta kristillisdemokraattien Peter Östmania, joka äänesti tyhjää.
Koronapassin tarkoitus on olla vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille. Rajoitusten kohteena olevat yritykset ja muut toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassia.
Koronapassia voidaan edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa, huvipuistoissa, sisäleikkipaikoissa sekä museoissa ja muissa kulttuuritiloissa.
Koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Koronapassi kertoo saaduista koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi aiemmin tällä viikolla, että koronapassin on tarkoitus tulla voimaan huomenna lauantaina.
Perussuomalaiset olisivat hylänneet
Tartuntatautilain muutosten hyväksymisestä äänestettiin sen jälkeen, kun perussuomalaisten Vilhelm Junnila oli ehdottanut lakiehdotuksen hylkäämistä.
Äänestys viivästyi teknisen vian vuoksi. Äänestystä lykättiin tunnilla sen jälkeen, kun perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran äänestyskone ei toiminut äänestyksen alkaessa. Laitteet saatiin korjattua, eikä puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) alun perin ilmoittamalle lippuäänestykselle tullut tarvetta.
Eduskunta keskusteli koronapassista ja maahantulorajoituksista tiistaina kello 23:een asti.
Eduskunta hyväksyi tiistaina hallituksen lakiesityksen sisällön niillä muutoksilla, joita sosiaali- ja terveysvaliokunta oli siihen aiemmin samana päivänä mietinnössään esittänyt. Sosiaali- ja terveysvaliokunta oli ehdottanut koronapassin alaikärajan nostamista 16 vuoteen. Hallitus esitti alun perin, että koronapassia voitaisiin edellyttää 12-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.
Sovellus näyttää punaista tai vihreää
Koronapassin käyttäjän terveystiedot eivät tule koronapasseja tarkastavien tietoon, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Koronapasseja lukeva sovellus näyttää koronatodistuksen perusteella joko vihreää tai punaista. Hyväksytyn tuloksen yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös koronapassin käyttäjän nimi.
Passin käyttäjän ei toisin sanoen itse tarvitse ladata lukusovellusta. Se on tarkoitettu esimerkiksi ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön. Sovellus on ladattavissa älypuhelimille Applen ja Googlen sovelluskaupoissa.
– Jos tapahtuman järjestäjä edellyttää koronapassia, tapahtumaan osallistujan tulee hakea Omakannasta koronapassina toimiva EU:n koronatodistus ja joko tallentaa se puhelimelleen tai tulostaa todistus, THL:n tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki kertoo tiedotteessa.
THL vastaa koronatodistuksen QR-koodin lukijasovelluksen teknisestä toteutuksesta. Sovelluksen teknisestä kehityksestä vastaa Solita . Sen toimivuutta on testattu yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.