Kodinhoitajakaksikko iski vuorojensa ulkopuolella senioreiden koteihin, käyntien jälkeen katosi omaisuutta – poliisi epäilee nyt törkeistä varkauksista

Kahden naisen epäillään anastaneen iäkkäiltä henkilöiltä rahaa ja muuta omaisuutta. Tiina Mutila
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Poliisi epäilee kahta kodinhoitajaa lukuisista törkeistä varkauksista. Varkaudet tapahtuivat Tapanilan, Töyrynummen ja Tapulikaupungin alueella vuoden 2020 lokakuun ja tämän vuoden toukokuun välillä.

Helsingin poliisi tutki tuona aikana 19 tapausta, joissa rikosnimikkeenä on törkeä varkaus tai törkeän varkauden yritys, törkeä maksuvälinepetos tai maksuvälinepetoksen valmistelu.

Kahden naisen epäillään anastaneen iäkkäiltä henkilöiltä rahaa ja muuta omaisuutta. Rikokset etenivät saman kaavan mukaan. Yleensä toinen epäillyistä meni asiakkaan asuntoon ja toinen vahti asunnon ulkopuolella. Tarkoituksena oli varmistaa, ettei työvuorossa ollut hoitaja saapunut paikalle.

– Epäillyt työskentelivät oikeasti kodinhoitajina. He eivät kuitenkaan olleet työvuorossa rikosten tekoaikaan tai asianomistaja ei ollut heidän asiakkaansa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen.

Eräässä tapauksessa iäkkään naisen asuntoon meni vuosi sitten lokakuun lopussa nainen, joka esiintyi kotisairaanhoidon työntekijänä. Iäkkään naisen kotona kävi tavallisesti useita eri hoitajia.

Asukas puhui tapahtumahetkellä sattumalta puhelimessa läheisensä kanssa. Perheenjäsen pyysi saada keskustella kotihoitajana esiintyneen naisen kanssa. Nainen kertoi, että hän oli kotisairaanhoidon tarkastuskäynnillä.

Asukkaan läheiselle jäi puhelusta epämääräinen kuva. Myöhemmin asukas soitti itse kotisairaanhoitoon. Hänelle selvisi, että asunnossa käynyt nainen ei kuulunut kotihoidon henkilökuntaan. Epäilty ei kuitenkaan esitutkinnan perusteella todennäköisesti anastanut mitään asunnosta.

Toisessa tapauksessa epäilty esiintyi myös kotihoitajana. Hän väitti iäkkäälle asukkaalle, että tuli ottamaan tältä näytteitä.

Epäilty ohjasi asukkaan kylpyhuoneeseen näytteidenottoa varten. Kun asianomistaja odotti wc:ssä, epäilty varasti huoneistosta laukun, käteistä rahaa ja koruja. Asukas teki tapauksesta rikosilmoituksen.

Epäillyt otettiin kiinni toukokuussa, kun poliisi suoritti esitutkintaa uudesta epäillystä rikoksesta. Toisen epäillyn hallusta oli jo aiemmin löytynyt kahdelta iäkkäältä henkilöltä anastettua omaisuutta.

Naisia epäillään myös neljästä törkeästä maksuvälinepetoksesta ja yhdestä törkeän maksuvälinepetoksen valmistelusta.

– Molempien epäiltyjen puhelimissa oli valokuvia varastetuista pankkikorteista, kertoo tutkinnanjohtaja Martikainen.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että korteilla oli esimerkiksi tilattu vaatteita verkkokaupoista.

Rikoksista epäillyt naiset olivat tutkintavankeudessa vajaan kuukauden touko–kesäkuussa. Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan tällä viikolla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka