Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomenruotsalainen uutistoimisto SPT lopettaa toimintansa – toimittajat irtisanotaan

Suomenruotsalainen uutistoimisto Svensk Presstjänst (SPT) lopettaa toimintansa vuoden lopussa, kertoo Hufvudstadsbladet . Uutistoimiston omistavat KSF Media , HSS Media ja Åbo Underrättelser.

SPT:n päätoimittajan Henri Forssin mukaan uutistoimiston toiminnan loppuminen jättää aukon ruotsinkieliseen journalismiin Suomessa.

Uutistoimistoa johtavan SPT:n hallituksen puheenjohtajan Tom Simolan mukaan toiminnan loppuminen ei kuitenkaan vaikuta merkittävästi ruotsinkielisen uutisoinnin määrään tai laatuun Suomessa.

– Vastuu vain siirtyy (uutistoimiston) omistajille, Simola sanoo STT:lle.

Toimittajat irtisanotaan, kielenhuollolle suunnitellaan jatkoa

Yhdeksän uutistoimistolla työskennellyttä toimittajaa irtisanotaan. Toimittajat työskentelivät Helsingissä, Turussa ja Vaasassa.

Uutistoimistolle on työskennellyt lisäksi kielenhuoltoa tekeviä työntekijöitä. Forssin ja Simolan mukaan näiden kahden kielenhuoltajan jatkolle pyritään löytämään ratkaisu.

– Se on alue, johon halutaan panostaa jatkossakin. Loppuvuodesta selviää, millainen ratkaisu siihen tulee, Simola sanoo.

Simolan mukaan lopettamispäätös tehtiin taloudellisista syistä. Yhteensä 60 prosenttia rahoituksesta tuli valtiolta ja yksityisiltä tahoilta.

– Rahoitus on epävarmaa, kun pitkällä aikavälillä katsotaan. Yhtiön talous on joka vuosi ollut vähän haasteellinen, kun ei ole tiennyt, mitä tukia saadaan ensi vuonna. Lisäksi asiakasmaksuja ei ole ollut halukkuutta korottaa.

Simolan mukaan lopettamispäätös on parempi tehdä nyt, kun tilanne on vielä hallinnassa.

– Ei jatketa vain vuodesta toiseen ja päädytä sellaiseen tilanteeseen, että mitään ei ole tehtävissä.

Uutistoimisto rakennettiin vuonna 2017 laajentamalla jo olemassa olevaa SPT:tä, joka teki lehdille joitain yhteisiä uutisia. Uutistoimistona se palveli ruotsinkielistä Suomea keskittyen pääkaupunkiseudulle, Turun alueelle ja Pohjanmaalle.

---

Jutusta korjattu klo 19.40 muotoilu uutistoimiston aloittamisesta. Uutistoimisto rakennettiin laajentamalla jo olemassa olevaa SPT:tä.