Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Hämeenlinnalaisessa asumisyksikössä sidottiin alaikäistä asukasta teipillä ja kuormaliinoilla – avi teki yksikköön tarkastuskäynnin perjantaina

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki perjantaina ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin nykyisin Mehiläisen omistamaan asumispalveluyksikköön Onnikoti Omenapuuhun.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki perjantaina ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin nykyisin Mehiläisen omistamaan asumispalveluyksikköön Onnikoti Omenapuuhun.

Yle kertoi maanantaina, että yksikössä on esimerkiksi pahoinpidelty ja sidottu alaikäistä asukasta laittomasti teipillä ja kuormaliinoilla. Ylen mukaan asukas saattoi vaikeiden kehityshäiriöidensä vuoksi yrittää vahingoittaa itseään esimerkiksi lyömällä päätään koviin pintoihin.Yksikön johto kehotti työntekijöitä sitomaan asukkaan kiinni tuoliin esimerkiksi teipillä.

Ylen mukaan yksikön silloinen työntekijä sai vuonna 2019 tuomion kahdesta pahoinpitelystä. Hän löi alaikäistä asukasta kahdesti kasvoihin vuonna 2016.

Valviran mukaan kehitysvammaisten rajoitustoimenpiteiden on oltava oikeasuhteisia tilanteeseen nähden. Rajoitustoimenpiteet täytyy toteuttaa ihmisarvoa kunnioittaen ja vain siinä laajuudessa kuin se on välttämätöntä asiakkaan tai toisten henkilöiden turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi.

Mehiläisen laatujohtaja Mikko Purhonen kommentoi asiaa Ylelle sähköpostitse. Hänen mukaan yksikössä on toimittu asukkaan suhteen ohjeiden vastaisesti ja väärin.

– Pyydämme tapahtunutta anteeksi. Korjaavat toimenpiteet on tehty yhteistyössä läheisten ja kaupungin kanssa yli kaksi vuotta sitten ja toimintaa yksikössä seurataan tarkasti, Purhonen sanoi.

Avi valvoo yksikköä

Avin tiedotteen mukaan Mehiläisen (aiemmin Hämeen Tukikodin) Onnikoti Omenapuun toiminta on ollut sen valvonnassa vuonna 2019–2020. Ylen mukaan avi antoi Mehiläiselle ja Onnikoti Omenapuun vastuuhenkilölle viisi huomautusta lainvastaisten siteiden käytöstä.

Avin mukaan sen valvonnassa ollut asia yksikössä korjaantui lain mukaiseksi valvontaprosessin aikana. 

Kuluvan vuoden alussa valvonta käynnistettiin uudelleen. Avi ei anna yksityiskohtaisia tietoja keskeneräisistä valvonta-asioista.

Nimettömänä esiintyvät työntekijät kertovat Ylelle turhautuneensa valvonnan hampaattomuuteen. Heidän mukaansa tilanne saatiin näyttämään paremmalta ennalta sovittuja tarkastuksia varten.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan poliisi alkaa selvittää hoivakodin tapahtumia. Lehti kertoo poliisin aloittavan esiselvityksen, onko tapauksesta syytä aloittaa esitutkinta.