Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Työministeri Haatainen oli mukana palaverissa, jossa ehdotettiin maskipulan vierittämistä Huoltovarmuuskeskuksen syyksi – ei muista keskustelua

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) oli mukana palaverissa, jossa hänen erityisavustajansa ehdotti Huoltovarmuuskeskuksen asettamista syntipukiksi maskipulaan keväällä 2020, kertoo Ilta-Sanomat. Asia käy ilmi poliisin esitutkintamateriaalista, joka tuli julkiseksi tässä kuussa. Materiaalissa on mukana päättäjien sähköposteja. Sähköpostikirjeenvaihdossa HVK:n sittemmin eronnut toimitusjohtaja Tomi Lounema kirjoittaa, että Haataisen erityisavustaja Timo Nevaranta esitti syntipukin luomista, omien sanojensa mukaan suojellakseen kansalaista lähellä olevien sairaanhoitopiirien mainetta. Louneman sähköpostin mukaan ministeri ei reagoinut ehdotukseen.

Iltalehden haastattelussa ministeri Haatainen sanoo, ettei muista keskustelua lainkaan. Hän kuitenkin myöntää olleensa paikalla 26.2.2020 järjestetyssä tapaamisessa.

– Olennaista on, että tähän mainittuun ehdotukseen ei ole tartuttu, eikä sitä ole lähdetty edistämään. Se on selvää, Haatainen kommentoi Iltalehdelle.

Sähköpostien mukaan ehdotuksen tehnyt Nevanranta ei kommentoi asiaa. Hän vaikuttaa nykyisin Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkönä.

Poliisin esitutkintamateriaalista voidaan tulkita, että valtiojohdossa oli koronakriisin alkukuukausina huomattavasti sekavampaa kuin on ajateltu. Myös valmistelut vaikuttavat olleen vajavaisia. Harva poliitikko on halunnut jälkikäteen kommentoida noita ensimmäisiä kuukausia.

Maskikohun jälkeen pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti, ettei HVK:n toimitusjohtaja Lounema enää nauti hänen luottamustaan. Lounema erosi virastaan.

Tänä syksynä antamissaan haastatteluissa Lounema on kertonut, ettei häntä kuultu epäonnistuneista maskikaupoista lainkaan.

– Kyllähän se ihan täysverinen bussin alle -heitto oli, hän kommentoi Iltalehdelle.

Poliisi tutki viiden miljoonan euron maskihankintoja, joiden osapuolina oli hämäriä liikemiehiä. HVK:n työntekijöiden kohdalla tehtiin kuitenkin syyttämättäjättämispäätös, sillä asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.