Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: HVK:n ex-toimitusjohtaja Tomi Lounema vastaa pääministeri Sanna Marinin näkemykseen erostaan: "Ei siinä ollut mitään vaihtoehtoa"

Marin ilmoitti ennen eropäätöstä, ettei Lounema nauti pääministerin luottamusta.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ex-toimitusjohtaja Timo Lounema sanoo Ilta-Sanomissa, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kasvomaskikohun jälkeen keväällä 2020 kuin erota tehtävästään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi lauantaina, että Lounema oli sanonut kantavansa täyden vastuun tapahtumista ja "hänhän itse irtisanoutui tehtävästään". Ennen Louneman irtisanoutumista Marin oli ilmoittanut, ettei Lounema enää nauti pääministerin luottamusta.

Lounema huomauttaa, että HVK:n toimitusjohtajan nimittää valtioneuvoston yleisistunto.

– Jos sitten pääministeri, joka toimii valtioneuvoston istunnon puheenjohtajana, ilmoittaa, ettei ole luottamusta, kyllä silloin pitää ymmärtää, ettei sitä ole, Lounema sanoo Ilta-Sanomille.

– Lisäksi (työ- ja elinkeinoministeriön silloinen) kansliapäällikkö Jari Gustafsson soitti minulle ja sanoi, että tässä käy näin. Kun kysyin, onko tässä muuta vaihtoehtoa, hän sanoi, että jos en itse lähde, niin seuraavassa valtioneuvoston istunnossa vaihdetaan. Ei siinä ollut mitään vaihtoehtoa, Lounema jatkaa lehdelle.

HVK on työ- ja elinkeinoministeriön alainen laitos.

Louneman kohtelu on synnyttänyt kritiikkiä. Poliisin esitutkintamateriaali paljasti, että vastuu maskihankinnoista pyrittiin sysäämään HVK:n niskaan, vaikka tehtävä ei olisi normaalisti sille kuulunut. Osa ministereistä oli soittanut suoraan Lounemalle. Tilanne oli poikkeuksellinen: koronapandemia oli päällä, ja suojavarusteita oli pakko saada jostain.

Syyttäjälaitos kertoi aiemmin marraskuussa, ettei Lounemaa, HVK:n kahta muuta virkamiestä, liikemies Onni Sarmastetta eikä toista henkilöä vastaan nosteta syytteitä. Lounemaa ja kahta muuta virkamiestä epäiltiin luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Sarmastetta ja toista henkilöä epäiltiin törkeästä petoksesta.

Esitutkinta liittyi HVK:n tekemään noin viiden miljoonan euron suojainhankintaan maaliskuun 2020 lopussa.