Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi kaupunki on Suomessa palkkakasvun ylivoimainen ykkönen – pääkaupunkiseudulta vain Espoo selvisi kolmen kärkeen

Tampere on Suomessa palkkojen kasvun ylivoimainen ykköskaupunki. Palkkatulot kasvoivat Tampereella tammi-lokakuussa seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Asia selviää Verohallinnon tuoreesta tilastosta.

Toiseksi eniten palkkatulot kasvoivat Oulussa, jossa kasvua tuli kymmenessä kuukaudessa 6,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Palkintopallin täydentää Espoo 5,9 prosentilla.

Seuraavaksi eniten kasvua tuli Helsingissä (5,5 prosenttia), Turussa (5,4 prosenttia) ja Vantaalla (4,3 prosenttia). Koko maan osalta tammi-lokakuun palkkasumma kasvoi 5,1 prosenttia. Kasvua selittää koronapandemian aiheuttamien rajoitusten höllentyminen tämän vuoden aikana.

Verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkasen mukaan tilastoa ei voi lukea täysin itsestäänselvyytenä.

– Kuukausitilastoissa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kehityksen suuntaan yleisesti. Yksittäisten kuukausien palkkasummiin vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka monta työpäivää kuukaudessa on. Peräkkäisiä kuukausia vertailemalla ei kannata tehdä johtopäätöksiä.

Verohallinto kehitti tulotilastojaan tälle vuodelle. Nyt tilastoja saa kuukauden tarkkuudella, kun aikaisemmin kehitystä on pystynyt seuraamaan vain vuositasolla.

– Uusien tilastojen ansiosta kuntakohtaista ja myös seurakuntakohtaista tietoa ansiotulojen kehityksestä löytyy nyt huomattavasti aiempaa reaaliaikaisemmin, kerran kuukaudessa. Toivomme, että kunnat ja seurakunnat löytävät tilaston ja hyödyntävät sitä talouden suunnittelussa ja päätöksenteossa, Luokkanen sanoo.