Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastustyöt vaikeutuivat Jaavalla, kun Semeru-tulivuori alkoi purkautua uudelleen – kateissa on edelleen kymmeniä ihmisiä

Indonesiassa Jaavan saaren suurin tulivuori on jälleen alkanut sylkeä tuhkaa. Vuoren aktivoiduttua uudelleen on edellisen purkauksen jälkeen aloitetut pelastustyöt jouduttu joillakin alueilla keskeyttämään.

Tulivuori heräsi eloon lauantaina syösten taivaalle vulkaanista tuhkaa ja lennättäen kuumaa mutaa, mikä sai tuhannet ihmiset pakenemaan kodeistaan. Yli 20 ihmistä on saanut surmansa. Kateissa on edelleen vajaa 30 ihmistä.

Ilmakuvat ovat näyttäneet kokonaisia katuja, koteja ja ajoneuvoja harmaan vulkaanisen tuhkan ja mudan peitossa.

Pelastustöitä ja ruumiiden hakemista vaikeuttaa sekin, että vulkaaninen aines on alkanut kovettua. Lisäksi tuhkaan peittyneillä alueilla ilmaan nousee vaarallista savua.

Pelastustyöntekijät ovat auttaneet kyläläisiä hakemaan omaisuuttaan tuhoutuneista kodeista. Paikalliset ovat muun muassa kantaneet patjoja ja huonekaluja harteillaan, ja jotkut ovat kuljettaneet vuohia käsivarsillaan.

Punainen Risti on ilmoittanut toimittaneensa tuhoalueille muun muassa ambulansseja, lääkintähenkilökuntaa ja kymmeniätuhansia kasvomaskeja auttamaan sekä koronavirukselta että tuhkalta suojautumisessa.

Kolmelta iltapäivällä "näytti aivan yöltä"

Viranomaiset ovat opastaneet paikallisia pysyttelemään vähintään viiden kilometrin etäisyydellä Semerun kraatterista, sillä ympäröivä ilma on hyvin saastunutta ja mahdollisesti terveydelle vaarallista.

Hiekkakaivosyhtiön työnjohtaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että yhtiön toimisto Kampung Rentengin kylässä hautautui purkauksen jälkeen ja 15 ihmistä jäi jumiin. Työnjohtaja kuvailee juosseensa kotiinsa purkauksen tapahduttua.

– Oli säkkipimeää. Kello oli vain kolme iltapäivällä, mutta näytti aivan yöltä, hän sanoo.

Pelastustyöntekijöiden mukaan jotkut ovat hautautuneet ajoneuvoissaan ilman tilaisuutta paeta.

Tuhka ja muta ovat myös pilanneet vesistöjä vuoren ympärillä muuttaen veden tummanharmaaksi liejuksi.

Alueelle on ennustettu sateita, mikä voisi entisestään hidastaa pelastustöitä. Sade saattaa myös saada kasaantuneen tuhkan lähtemään uudelleen leviämään.

Semeru purkautui edellisen kerran vuosi sitten. Myös tuolloin tuhannet ihmiset joutuivat lähtemään kodeistaan ja kyliä tuhoutui.