Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasa julkisti 10 uutta astronauttikoulutettavaansa – joukossa neljä naista

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkisti maanantaina 10 uutta astronauttikoulutettavaansa. Joukkoon kuuluu muun muassa huippuyliopisto Harvardin professori ja entinen palomies, entinen huippupyöräilijä sekä naispuolinen hävittäjälentäjä. Koulutettavien ikähaitari on 32–45 vuotta.

– Kiinnostuin astronautiksi pyrkimisestä hyvin nuorella iällä. Olin se tyttö, joka leikki raketeilla puistossa ja rakasti tiedeoppitunteja, kertoi tilaisuudessa yksi valituista, Yhdysvaltain laivaston upseeri ja koepilotti Jessica Wittner, 38.

Vuoden 2021 astronautiksi koulutettavien ryhmä valittiin kaikkiaan yli 12 000 hakijan joukosta. Vähittäisvaatimuksena hakijalle oli luonnontieteiden tai teknillisten alojen maisterintutkinto sekä Yhdysvaltain kansalaisuus. Myös lääketieteen tutkinnot tai suoritettu koepilotin koulutus kelpuutettiin.

Nyt koulutettavat astronautit voidaan panna töihin Kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) tai kauempana Nasan toteuttaessa suunnitellut miehitetyt lentonsa Kuuhun tai Marsiin. Nasan tavoitteena on lähettää ihmisastronautteja Kuuhun ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun osana Artemis-ohjelmaa.

– Palaamme Kuuhun ja jatkamme Marsiin, ja tänään toivotamme tervetulleeksi joukkoomme 10 uutta tutkimusmatkailijaa, kertoi Nasan johtaja Bill Nelson julkistustilaisuudessa.

Kuuhun ollaan tällä kertaa lähettämässä ensimmäinen nainen. Uusista koulutettavista neljä on naisia.

Osana koulutusta Nasan uuden vuosiryhmän jäsenet opetetaan muun muassa huoltamaan ISS:ää kiertoradalla sekä käyttämään avaruusohjelmiin liittyviä robotteja. Koulutettavat opiskelevat myös venäjää puhuakseen kollegoidensa kanssa ISS:llä.