Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Oikeudenkäynti lähes 30 vuotta sitten kadonneen lakimiehen tapauksesta alkaa, Putin ja Biden pitävät videokeskustelun Ukrainasta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Oikeudenkäynti lähes 30 vuotta sitten kadonneen lakimiehen tapauksesta alkaa - 68-vuotiasta miestä syytetään murhasta

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkaa tänään poikkeuksellisen murhajutun käsittely. 68-vuotiaalle miehelle luetaan syyte lähes 30 vuotta sitten kadonneen lakimiehen murhasta.

Kolmikymppinen mies katosi Turussa elokuussa 1994, eikä hänen ruumistaan ole koskaan löydetty. Keskusrikospoliisi tiedotti elokuussa siirtäneensä tapauksen uudelleen aktiivitutkintaan. Viikkoa myöhemmin epäilty vangittiin.

Länsimaiset johtajat vaativat Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla

Ranskan, Saksan, Italian, Britannian ja Yhdysvaltain johtajat vaativat Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla, kertoo Valkoinen talo. Viisikko on myös yhtä mieltä siitä, että diplomatia on ainoa tapa ratkaista konflikti.

Viiden länsivallan johtajat ilmaisivat näkemyksiään puhelinpalaverissa, jonka annista kertoi myös Ranskan presidentinkanslia. Johtajien mukaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Lisäksi he painottivat sitä, että Venäjän tulisi palata neuvottelupöytään Ukrainan kanssa osana niin kutsuttua Normandia-ryhmää.

Venäjän on syytetty valmistelevan hyökkäystä rajanaapuriaan vastaan. (Lähde: AFP)

Putin ja Biden pitävät videokeskustelun Ukrainasta

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä pitää tänään videokeskustelu muun muassa Ukrainan jännittyneestä tilanteesta.

Valkoisen talon mukaan Biden korostaa keskusteluissa Yhdysvaltain huolta Venäjän armeija toiminnasta Ukrainan rajalla.

Venäjä on syytökset kiistänyt ja sanonut puolestaan olevansa huolissaan Ukrainan armeijan mobilisoinnista lähelle Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien alueita. (Lähde: AFP)

WHO ei suosittele koronatoipilaiden veriplasmaa käytettäväksi ei-vakavan koronatartunnan hoitoon

Toipuneiden koronaviruspotilaiden verestä otetulla plasmalla tehtäviä koronahoitoja ei tulisi antaa ihmisille, jotka sairastavat taudin lievempiä versioita, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Lääketieteen lehti British Medical Journalissa julkaistussa ohjeistuksessaan WHO sanoo, etteivät kalliit ja aikaa vievät plasmahoidot nykytodisteiden mukaan paranna selviytymisen mahdollisuutta tai vähennä hengityskoneiden tarvetta.

Samalla WHO antoi vahvan suosituksen, ettei veriplasmaa käytettäisi niiden koronapotilaiden hoitamiseen, joilla ei ole vakavia oireita. Taudin vakavampia muotoja sairastaville hoitoa tulisi järjestön mukaan tarjota vain osana lääkekokeilua. (Lähde: AFP)

Hollantilaissairaala kutsuu sotilaat jälleen apuun koronapotilaiden täyttäessä maan sairaalat

Hollannissa on kutsuttu sotilaita sairaaloiden avuksi koronatartuntojen määrän kasvaessa ja sairaalavuoteiden täyttyessä. Utrechtissa sijaitseva sairaala on avannut uuden hoitoyksikön alueen koronapotilaiden vastaanottamiseksi 50 lääkintätaustaisen sotilaan avulla.

Sotilasapua koordinoiva Martin van Dijk kertoo uutistoimisto AFP:lle, että asevoimat pyrkivät tukemaan hollantilaissairaaloita niin, ettei yksikään sairaala joutuisi kieltämään keneltäkään hoitoa.

Viimeisimpien tietojen mukaan sairaalahoidossa on yli 2 100 koronapotilasta. Koronaa sairastavien käytössä on noin 59 prosenttia kaikista tehohoidon vuodepaikoista. (Lähde: AFP)

Nasa julkisti 10 uutta astronauttikoulutettavaansa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkistanut 10 uutta astronauttikoulutettavaansa. Joukkoon kuuluu muun muassa huippuyliopisto Harvardin professori ja entinen palomies, entinen huippupyöräilijä sekä naispuolinen hävittäjälentäjä. Koulutettavien ikähaitari on 32–45 vuotta.

Vuoden 2021 astronautiksi koulutettavien ryhmä valittiin kaikkiaan yli 12 000 hakijan joukosta. Vähittäisvaatimuksena hakijalle oli luonnontieteiden tai teknillisten alojen maisterintutkinto sekä Yhdysvaltain kansalaisuus. Myös lääketieteen tutkinnot tai suoritettu koepilotin koulutus kelpuutettiin. (Lähde: AFP)

Everton katkaisi pitkän kuivan kautensa 2-1-voitolla Arsenalista pelin viime minuuteilla

Jalkapallon Englannin Valioliigassa Everton katkaisi kahdeksan ottelun pituiseksi kasvaneen voitottoman putkensa ottamalla 2–1-voiton Arsenalista maanantain iltaottelussa.

Suurimman osan pelistä Evertonille näytti olevan luvassa taas yksi karvaiden pettymysten ilta, kun joukkueen ensimmäinen maali hylättiin videotuomarin arvioinnissa. Sen jälkeen vastustaja Arsenal meni johtoon ensimmäisen puoliajan lopulla lauotulla maalilla.

Toisen puoliajan alkupuolella Evertonin toinen maali joutui niin ikään videotuomarin hylkäämäksi. Seuran onni kääntyi vasta pelin viime hetkillä brassivahvistus Richarlisonin tasoitusmaalilla. Ratkaisevan maalin teki Demarai Gray aivan ottelun lopulla. (Lähde: AFP)

Coloradon kukistamalle Philadelphialle jo yhdeksäs perättäinen ottelu ilman voittoa - Ristolaiselle ja Rantaselle syöttöpisteet

Jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanche on ottanut 7–5-vierasvoiton Philadelphia Flyersista. Pennsylvanialaiskaukalon maalitykityksen tiimellyksessä pääsivät sivuroolissa loistamaan myös suomalaiset.

Philadelphian Rasmus Ristolainen oli mukana rakentamassa ottelun avausmaalia, jonka iski verkkoon joukkuetoveri Claude Giroux.

Coloradon Mikko Rantanen puolestaan otti syöttöpisteen Cale Makarin avauserän toisella puoliskolla tekemästä maalista. Laukauksen kanssa avitti myös joukkueen maalilla ahkeroinut Justus Annunen, joka torjui 32 laukauksesta 27. Rantasen haaviin jäi syöttöpiste myös ottelun päätöserästä.

Ottelu oli Philadelphialle jo yhdeksäs perättäinen ilman voittoa.