Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU mahdollistamassa sanomalehtien ja kirjojen vapautuksen arvonlisäverosta – Journalistiliitto ja Medialiitto erittäin tyytyväisiä EU:n valtiovarainministerien päätökseen

Euroopan unioni on mahdollistamassa joidenkin kulttuurituotteiden, kuten sanomalehtien, kirjojen ja aikakauslehtien, vapauttamisen arvonlisäverosta. Asiaa koskevasta ehdotuksesta ovat päättäneet EU-maiden valtiovarainministerit osana laajempaa arvonlisäverosääntöjen päivittämistä.

– Tämä on erittäin hyvä uutinen suomalaiselle tiedonvälitykselle, journalismille ja kulttuurille, arvioi Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho tiedotteessa.

Hänen mukaansa hallitus on luvannut ohjelmassaan vahvistaa vastuullisen median toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä.

– Nyt laadukkaan journalismin tukemiseen aukesi mahdollisuus, jota ei pidä jättää käyttämättä. Tuki journalismille on tukea demokratialle, Aho painottaa.

Hän korostaa, että arvonlisäveron poisto tukisi koronan kurittamaa media-alaa ja lisäisi kiinnostusta tilata lehtiä ja ostaa kirjoja.

– Mediayhtiöiden on vietävä mahdollinen veronalennus suoraan tilaushintoihin, Aho kehottaa.

Myös media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten edunvalvontajärjestö Medialiitto on erittäin tyytyväinen EU:n valtiovarainministereiden arvonlisäveropäätökseen. Medialiitto kiittää valtiovarainministeri Annika Saarikkoa (kesk.) päätöksen tukemisesta.

– Media-alaa lämmittää, että Suomi tuki tätä tärkeää, Euroopan komission jo vuonna 2018 esittämää uudistusta, kertoo Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Arvonlisävero kaksinkertaisti lehtien levikin laskuvauhdin

Kangaskorpi vetoaa, että luotettavaa tietoa ja sivistystä tuottavat lehdet ja kirjat tarvitsevat kustantamisen elinvoimaa tukevia päätöksiä mahdollisimman nopeasti.

Suomi luopui lehtitilauksia koskevasta nollaverokannasta vuonna 2012. Sanoma- ja aikakauslehtien arvonlisävero korotettiin ensin yhdeksään prosenttiin ja vuotta myöhemmin kymmeneen prosenttiin.

Medialiitto arvioi, että arvonlisävero kaksinkertaisti lehtien levikkien laskuvauhdin ja heikensi huomattavasti kotimaisen media-alan kykyä selvitä digitalisaation murroksesta.

EU:n valtiovarainministerit päättivät esittää huomattavia muutoksia myös useiden muiden tuotteiden arvonlisäveroihin.

--

Juttua on korjattu kello 21.15: Valtiovarainministerin etunimi on Annika, ei Anneli, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin. Lisäksi korjattu 21.43: Medialiitto on media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten edunvalvontajärjestö, ei alan tiedonantajaliitto.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.