Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka sadas kuolema Suomessa oli viime vuonna koronaviruksen aiheuttama – yleisimmät kuolinsyyt olivat verenkiertoelinten sairaudet, kasvaimet ja muistisairaudet

Joka sadas Suomessa tapahtunut kuolema oli koronavirustaudin aiheuttama vuonna 2020, kertoo Tilastokeskus. Koronavirustautiin kuoli yhteensä noin 560 ihmistä viime vuonna.

Koronavirustautiin kuolleet olivat enimmäkseen ikääntyneitä. Tautiin kuolleista lähes 90 prosenttia oli täyttänyt 70 vuotta. Virustautiin kuoli lähes yhtä paljon naisia ja miehiä.

Suomessa kuoli viime vuonna 55 500 ihmistä, mikä on noin 1 500 enemmän kuin vuotta aiemmin. Väestömäärään ja ikärakenteeseen suhteutettu kokonaiskuolleisuus ei kuitenkaan kasvanut viime vuonna edellisvuodesta, vaan pysyi lähes ennallaan sekä miehillä että naisilla.

Miesten tekemien itsemurhien määrä väheni hieman

Yleisimmät kuolinsyyt olivat verenkiertoelinten sairaudet, kasvaimet ja muistisairaudet. Näihin tauteihin menehtyi kolme neljäsosaa kuolleista eli yli 42 000 henkilöä. Itsemurhiin, tapaturmiin ja alkoholiperäisiin kuolemansyihin kuoli yhteensä lähes 4 700 suomalaista.

Vuoden 2020 aikana 717 henkilöä teki itsemurhan. Itsemurhan tehneistä suurin osa, kolme neljäsosaa, oli edelleen miehiä.

Miesten tekemien itsemurhien määrä väheni viime vuonna lähes 40:llä vuoteen 2019 verrattuna. Naisten tekemien itsemurhien määrä pysyi sen sijaan lähes ennallaan. Itsemurhan tehneiden keski-ikä oli vuonna 2020 naisilla 44 vuotta ja miehillä 46 vuotta.

Muistisairauksiin eli dementiaan ja Alzheimerin tautiin kuoli 10 700 henkilöä, mikä on noin viidesosa kaikista kuolleista. Kuolleisuus muistisairauksiin kasvoi edellisvuodesta parin prosentin verran.

Huumausaineisiin kuolleiden määrä kasvoi

Huumausaineisiin kuolleiden määrä kasvoi edellisvuodesta. Erityisesti alle 30-vuotiaiden miesten huumausainekuolemat lisääntyivät. Kolme neljäsosaa kuolleista oli miehiä. Huumausaineisiin kuoli yhteensä 258 ihmistä.

Alkoholiperäisiin syihin kuoli viime vuonna yhtä paljon kuin edellisvuonna. Alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen menehtyi noin 1 700 henkeä, 1 300 miestä ja 400 naista. Alkoholiperäisiin syihin kuolleiden keski-ikä oli miehillä 62 vuotta ja naisilla 63 vuotta. Alkoholiperäisistä syistä viime vuonna kuolleet miehet olivat hieman nuorempia kuin vuotta aiemmin.