Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rahtilaivat törmäsivät Itämerellä – kaatuneesta tanskalaisaluksesta löytyi kuolleena yksi ihminen

Brittiläinen ja tanskalainen rahtialus törmäsivät maanantaina aamuyöllä Itämerellä Ruotsin etelärannikolla sijaitsevan Ystadin ja tanskalaisen Bornholmin saaren välillä. Törmäyksessä kaatuneesta tanskalaisesta rahtialuksesta löytyi kuolleena yksi ihminen, kertoi poliisin tiedottaja Evelina Olsson.

Toinen tanskalaisaluksessa ollut oli maanantai-iltana yhä kateissa.

Syyttäjät kertoivat tiedotteessa, että rahtialusten törmäyksestä on aloitettu esitutkinta, jossa nimike on törkeä kuolemantuottamus. Epäiltyinä ovat vuonna 1991 syntynyt Britannian kansalainen ja vuonna 1965 syntynyt Kroatian kansalainen. He olivat brittialuksella.

Esitutkinta koskee myös törkeää ruorijuopumusta ja törkeää varomattomuutta meriliikenteessä. Viranomaiset eivät kertoneet, kumpaan brittialuksen miehistön jäseneen epäilyt on kohdistettu.

Vahingot tanskalaisaluksen rungossa osoittavat, että brittialus on osunut siihen, kertovat pelastusviranomaiset SVT:n mukaan.

Tanskalainen Karin Höj -alus on 55 metriä pitkä, kun taas brittiläisen Scot Carrierin pituus on 90 metriä.

Matkasivat samaan suuntaan

Rahtilaivat purjehtivat Itämerellä maanantaina aamuyön tunteina samaan suuntaan, kunnes ne törmäsivät noin kello 3.30 paikallista aikaa Ystadin ja Bornholmin saaren välillä.

Törmäyksen seurauksena tanskalaisalus kaatui.

– Brittialukselta raportoitiin, että he ovat todennäköisesti törmänneet, ilmoitus tuli puoli neljä, sanoi tiedottaja Jonas Franzén merenkulkuvirastosta.

Miehistö kertoi kuulleensa huutoja vedestä ja aloittaneensa etsinnät pienemmällä pelastusveneellä.

Koska öljy- ja muita vuotoja oli pelättävissä, rannikkovartiosto aloitti ympäristönsuojeluoperaation.

Tanskalaisaluksella ei ollut mukanaan lastia.

Pelastusoperaatioon osallistui useita pelastusaluksia, kauppalaivoja sekä helikopteri Ruotsista ja Tanskasta.

Ruotsalaisia pelastusviranomaisia edustavan Johan Nilssonin mukaan on selvää, että isompi, 90 metriä pitkä brittialus törmäsi 55 metriä pitkään, pienempään tanskalaisalukseen. Hän totesi Aftonbladetille , että brittialus on ajanut kovaa vauhtia.

– Suurempi alus törmäsi pienempään, joka kääntyi ylösalaisin välittömästi, hän sanoi.

Mikkonen: Suuri ympäristöriski

Tanskalaisalus Karin Höj oli meriliikennettä seuraavan Marinetrafficin mukaan matkalla Ruotsin Södertäljesta Tanskan Nyköbing Falsteriin. Brittialus oli taas matkalla Latvian Salatsista Skotlannin Montroseen.

Scot Carrier on rakennettu vuonna 2018, tanskalaisalus vuonna 1977. Scot Carrierin omistaa brittiläinen merenkulkuun erikoistunut yritys Scotline Ltd, tanskalaisaluksen puolestaan Rederiet Höj -tanskalaisyritys.

Suomen sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi tviitissään , että Itämerellä tapahtunut laivojen törmäys aiheuttaa merkittävän ympäristöriskin.

– Öljyonnettomuudet ovat erittäin vahingollisia Itämeren haavoittuvalle luonnolle, hän sanoi.

Mikkosen mukaan Suomen Rajavartiolaitos on tarvittaessa valmiina auttamaan ympäristövahinkojen torjunnassa.