Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naapurinmies sammutti uhkaavan palon Tampereella – pelastuslaitos pelasti savun tuupertaman asukkaan ensihoidon hoiviin

Tampereen Kaukajärvellä syttyi torstainvastaisena yönä palo kolmikerroksisen kerrostalon huoneistossa. Asunnossa oli syttynyt tuleen matto, jonka sai sammutettua palovaroittimen ääneen ja asukkaan avunhuutoon havahtunut naapuri.

Asiasta kertoo Pirkanmaan pelastuslaitos, joka evakuoi huoneiston asukkaan ensihoidon hoiviin ja savutuuletti asunnon sekä porraskäytävät.

– Kansalainen oli ansiokkaasti sammuttanut sen palon, että meille jäi asukkaan evakuointi ja savutuuletus. Varsinaista sammutustehtävää meillä ei ollut, kertoo päivystävä palomestari Pasi Saari STT:lle torstaina alkuyöstä puoli kahden aikoihin.

Asunnossa ollut keski-ikäinen mies oli pystynyt Saaren mukaan huutamaan vielä apua. Mies oli kuitenkin hengittänyt sen verran paljon savua, että hän oli tuupertunut, eikä ollut kyennyt poistumaan itse asunnosta. Pelastuslaitos saapui paikalle pian naapurin jälkeen, ja tuolloin asukas makasi eteisen lattialla.

Ensihoito kuljetti miehen kiireisesti sairaalahoitoon Acutaan. Palomestari arveli alkuyöstä, ettei asukkaalla olisi hengenvaaraa. Ulkoisia vammoja hänelle ei ollut myöskään tullut.

Palomestari: Naapurin alkusammuttaja teki hyvän työn

Pelastuslaitoksella ei ollut alkuyöstä selkeää tietoa siitä, miten naapuri oli päässyt apuun, mutta palomestarin mukaan asukas on saattanut pystyä avaamaan oven itse.

Paikalla oli pelastuslaitoksen saapuessa enemmänkin ihmisiä. Ennen puolta yhtä palosta saadun ilmoituksen teki naapuri, mutta palomestari ei usko ilmoittajan kuitenkaan olleen samainen liekkipaloa nestasammuttimella taltuttamaan lähtenyt mies.

– Hänellä oli ihan hommaa siinä, kun sitä alkusammutustyötä teki, Saari sanoo ja alleviivaa naapurinmiehen tehneen hyvän työn.

Naapuriasuntojen asukkaita oli Saaren mukaan poistunut oikeaoppisesti asunnoistaan. Osa naapureista oli jäänyt paikalle selvittämään tilannetta.

Pelastustöihin varauduttiin isolla joukolla

Palopaikalle hälytettiin kaikkiaan kolme sammutusyksikköä, kaksi säiliöautoa, nostolava ja johtoyksikkö. Tämän lisäksi ensihoidolta hälytettiin paikalle kolme yksikköä.

– Aika nopeasti kävi sillä lailla selville, että kahdella yksiköllä pärjättiin siinä, ja pystyi vapauttamaan (yksiköitä), Saari lisää.

Pelastuslaitoksella ei ollut torstaina alkuyöstä arviota palon syttymissyystä. Asukastakaan ei oltu päästy palomestarin mukaan kuulemaan siitä, mitä asunnossa on tapahtunut. Mitään selkeätä palonlähdettä kuten avotulta tai kynttilöitä ei ollut myöskään havaittavissa.

Matto oli syttynyt ensimmäisenä, minkä lisäksi lattian muovimatto oli päässyt sulamaan lämmön vaikutuksesta.