Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | EU-maiden johtajat keskustelevat tänään koronasta, Venäjästä ja energiasta, rajan ylittämisen ehdot tiukkenemassa, kokoomus yhä suosituin puolue

Brysselissä järjestetään tänään EU-maiden johtajien huippukokous. Kokouksen asialistalla on monta vakavaa aihetta. Johtajien odotetaan keskustelevan muun muassa Ukrainan ja Venäjän välisestä tilanteesta, Valko-Venäjästä, koronapandemiasta, energian hintojen noususta sekä kriisinkestävyydestä.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Euroopassa on herättänyt laajaa huolta koronaviruksen vauhdikkaasti leviävä omikronvirusmuunnos. Marinin mukaan nyt on oleellista, että tehosterokotteiden antaminen saadaan kunnolla käyntiin.

Rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu tänään keskustelemaan rokotusvälin lyhentämisestä

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) keskustelee tänään koronarokoteannosten välien lyhentämisestä aamupäivän kokouksessaan.

Rokotusvälien lyhentämisasia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan kokouksen pääaihe eikä kokouksessa käsitellä muita isoja asioita.

Asiantuntijaryhmä antaa asiasta lausunnon THL:lle, joka tarkastelee tilannetta ja kertoo näkemyksensä sosiaali- ja terveysministeriölle.

THL:n kanta kerrotaan Nohynekin mukaan julkisuuteen torstai-iltana tai viimeistään perjantaiaamuna.

Rajan ylittämisen ehdot tiukkenemassa – hallitus päättää asiasta tänään

Valtioneuvoston on tänään määrä päättää uusista rajoituksista maahantuloon.

Tarkoitus on, että EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta ja täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaadittaisiin jatkossa myös alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos. Uuden vaatimuksen on tarkoitus astua voimaan 21. joulukuuta.

Sisäministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö tiedottavat tarkemmista yksityiskohdista päätöksen jälkeen.

Suunnitelmasta tiukentaa maahantulon rajoituksia kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiistaina Ylen haastattelussa. Tiukennusten taustalla on huoli koronaviruksen nopeasti leviävästä omikronmuunnoksesta.

Naapurinmies sammutti uhkaavan palon Tampereella – pelastuslaitos pelasti savun tuupertaman asukkaan ensihoidon hoiviin

Tampereen Kaukajärvellä syttyi torstainvastaisena yönä palo kolmikerroksisen kerrostalon huoneistossa. Asunnossa oli syttynyt tuleen matto, jonka sai sammutettua palovaroittimen ääneen ja asukkaan avunhuutoon havahtunut naapuri.

Asiasta kertoo Pirkanmaan pelastuslaitos, joka evakuoi huoneiston asukkaan ensihoidon hoiviin ja savutuuletti asunnon sekä porraskäytävät.

Asunnossa ollut keski-ikäinen mies oli hengittänyt savua ja oli pelastuslaitoksen saapuessa tuupertuneena eteisen lattialla.

Ensihoito kuljetti miehen kiireisesti sairaalahoitoon Acutaan. Palomestari arveli STT:lle alkuyöstä, ettei asukkaalla olisi hengenvaaraa.

Henkilöauto törmäsi keskikaiteeseen ja sinkoutui kaiteiden väliin Oulussa – yksi irrotettiin ajoneuvosta ja vietiin sairaalaan

Oulussa henkilöauto törmäsi alkuyöstä tien keskikaiteeseen ja sinkoutui törmäyksen voimasta kaiteiden väliin keskikaistalle, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitos.

Keski-ikäinen mieshenkilö jouduttiin irrottamaan autosta leikkaamalla, minkä jälkeen hänet toimitettiin jatkohoitoon.

Päivystävän palomestarin mukaan mies oli juttelukunnossa, kun häntä siirrettiin ambulanssiin. Kuljettajan vammojen vakavuutta on palomestarin mukaan vaikea arvioida.

Ajoneuvo ja tien keskikaiteet vaurioituivat pahoin törmäyksessä.

Poliisi tutkii turman syytä.

Euroopan keskuspankilta odotetaan varovaista linjaa koronaelvytyksen purkamiseen

Euroopan keskuspankki kertoo tänään, miten se aikoo ensi vuonna asteittain vähentää arvopaperiostojaan ja reagoida euroalueella kiihtyneeseen inflaatioon. Ohjauskorkoihinsa EKP ei edelleenkään koske, ja pääjohtaja Christine Lagarden viesti on ollut, ettei korkoihin todennäköisesti kosketa ennen vuotta 2023.

EKP on linjannut, että inflaatio saa ylittää kahden prosentin tavoitteen väliaikaisesti. Marraskuun inflaatio euroalueella saavutti kaikkien aikojen ennätyksen 4,9 prosentilla.

Keskuspankki julkistaa myös tuoreet talousennusteensa. Haastetta ennusteelle lisää se, että koronaviruksen omikronmuunnoksen talousvaikutuksia on vielä vaikea arvioida.

HS-gallup: Kokoomus yhä suosituin puolue

Kokoomus on edelleen Suomen suosituin puolue 21,4 prosentin kannatuksella, kertoo Helsingin Sanomien teettämä mielipidemittaus.

Oppositiopuolue kokoomuksen perässä tulevat pääministeripuolue SDP (19,3%) sekä perussuomalaiset (17,5%).

Lehden mukaan kolmen suuren puolueen joukosta ainoastaan kokoomuksen kannatus oli noussut hieman. Sekä SDP:n että perussuomalaisten kannatus oli puolestaan laskenut aavistuksen. Jälkimmäisen kannatus oli laskenut puoli prosenttiyksikköä.

Kaikki muutokset mahtuvat kyselyn virhemarginaaliin. Kyselyn toteutti Kantar TNS.

Uutissuomalainen: Vasta hieman yli puolet tälle vuodelle hankituista koronarokotteista käytetty Suomessa

Suomeen tälle vuodelle tilatuista rokotusannoksista on piikitetty suomalaisiin kaikkiaan noin 56 prosenttia, kertoo Uutissuomalainen.

Kuluvalle vuodelle EU:n rokotehankinnoista tilatuista 16,1 miljoonasta annoksesta on Uutissuomalaisen mukaan käytetty Suomessa lähes yhdeksän miljoonaa annosta.

Käyttämättömien annosten määrää selittää Uutissuomalaisen mukaan esimerkiksi Suomessa käytöstä poistettujen Astra Zenecan rokotteiden lahjoitus köyhiin maihin. Suomessa varastossa odottaa myös 2,1 miljoonaa rokotusannosta.

Enemmistö suomalaisten rokotuksista on ollut Biontechin ja Pfizerin rokotetta, jota on annettu Suomessa 7,29 miljoonaa annosta.

Yhdeksän ihmistä on kuollut lentoturmassa Dominikaanisessa tasavallassa

Karibialla sijaitsevassa Dominikaanisessa tasavallassa on kuollut yhdeksän ihmistä lentoturmassa. Asiasta kertoo turmakoneen omistanut Helidosa Aviation Group tiedotteessa, jonka yhtiö on jakanut Twitterissä.

Turma tapahtui paikallista aikaa keskiviikkona maan pääkaupungissa Santo Domingossa sijaitsevalla Las Americasin lentokentällä.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että kaikki koneessa olleet saivat surmansa. Koneessa oli onnettomuushetkellä kaksi henkilöstön jäsentä ja seitsemän matkustajaa.

Matkustajista yksi oli Dominikaanisesta tasavallasta ja muut ulkomaisia. (Lähde: AFP)

Haitin polttoainerekan räjähdyksessä kuollut ainakin 75 – kuolonuhrien määrän pelätään kasvavan edelleen

Haitilla tiistaina sattuneessa polttoainerekan räjähdyksessä on kuollut ainakin 75 ihmistä. Kuolonuhrien määrä on kasvanut aiemmasta, ja sen pelätään voivan kasvaa edelleen.

Ainakin kuutisenkymmentä ihmistä saa edelleen hoitoa räjähdyksen vuoksi saamiensa palovammojen vuoksi, pelastusviranomaisen edustaja kertoo uutistoimisto AFP:lle. Valtaosan vammat ovat vakavia.

Polttoainetta kuljettanut säiliöauto räjähti tiistaiaamuna Karibialla sijaitsevan Haitin pohjoisrannikolla, maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Cap-Haitienissa. (Lähde: AFP)

Arsenal voittoon ilman hyllytettyä kapteeniaan Aubameyangia

Arsenal otti 2–0 voiton West Hamista siirtyen Englannin Valioliigan taulukossa sijalle neljä. Voiton myötä Arsenal on yhtä pistettä viidentenä olevaa West Hamia edellä.

Alkukautensa heikosti aloittaneen joukkueen pelin suunta näyttää nyt kääntyneen parempaan.

Joukkue todisti pärjäävänsä hyvin ilman tähteään, joukkueen kapteenin tehtävistä tiistaina hyllytettyä Pierre-Emerick Aubameyangia.

Arsenalin päävalmentaja Mikel Arteta pudotti Aubameyangin kokoonpanosta kurinpitorikkeen takia jo lauantaina. (Lähde: AFP)