Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollanti aloittaa liki kuukauden mittaisen koronasulun – joulupäivää lukuun ottamatta kyläilemään saa pyytää vain kaksi ihmistä

Hollannissa alkaa huomenna koronasulku, joka kestää yli joulun aina tammikuun puoleenväliin saakka, kertoi maan pääministeri Mark Rutte.

– Olen edessänne tänään synkkänä. Kiteyttääkseni kaiken yhteen lauseeseen: Hollannissa alkaa huomenna koronasulku. Se on välttämätöntä koronan viidennen aallon ja omikronin levitessä vielä paljon nopeammin kuin mitä olimme pelänneet, pääministeri perusteli.

Kaikki ravintolat, baarit, elokuvateatterit, museot, teatterit ja ei-välttämättömät kaupat suljetaan tammikuun 14. päivään saakka. Koulut on pidettävä suljettuina aina tammikuun 9. päivään saakka.

Hollannin terveysviranomaisten mukaan omikronista tulee viruksen valtamuunnos Hollannissa vielä tämän vuoden aikana.

Joululahjat ennen koronasulkua

Pitkin päivää kauppojen ulkopuolelle syntyi ympäri maata suuria jonoja, kun koronasulkua uumoilevat hollantilaiset yrittivät saada joululahjaostoksensa tehtyä ennen kun kaupat sulkeutuivat liki kuukaudeksi.

– Täällä on ihan liian paljon väkeä, mutta tulin hankkimaan joululahjoja, koska näyttää siltä, että koronasulku on tulossa, perusteli Ayman Massori, 19, Haagissa päivällä.

Viranomaisten ennen koronasulkua määräämät rajoitustoimet olivat vähentäneet koronatartuntoja yli 20 prosenttia, ja myös sairaalaan joutuneiden koronapotilaiden määrä oli hieman laskenut. Viranomaisten mukaan omikronin aiheuttama uhka oli silti niin vakava, että koronasulkuun päädyttiin.

Liki 86 prosenttia hollantilaisista on saanut täyden rokotesuojan.