Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lieksassa syttyi viereisillä tonteilla kolme tulipaloa muutaman tunnin sisään – katkennut puu laukaisi epäonnisen tapahtumasarjan

Pohjois-Karjalassa Lieksassa syttyi lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana kolme rakennuspaloa viereisillä kiinteistöillä. Kaikki palot syttyivät Vänskälän alueella.

Ensimmäisessä tulipalossa kymmenen aikaan illalla syttyi omakotitalon sähköpääkeskus tuleen. Pelastuslaitoksen mukaan palo rajoittui keskuksen lisäksi omakotitalon seinään.

Puoli kahden jälkeen yöllä pelastuslaitos sai uuden hälytyksen samaan osoitteeseen. Tällä kertaa oli tulessa pihan ulkosauna, joka tuhoutui kokonaan.

Puoli tuntia myöhemmin tuli jälleen hälytys Vänskälään. Nyt kyseessä oli aiemman kohteen naapurissa sijaitseva kiinteistö, jossa paloi tyhjillään ollut omakotitalo. Myös tämä rakennus tuhoutui tulipalossa täysin. Tulipaloissa ei sattunut henkilövahinkoja.

Pelastuslaitos arvioi tulipalojen syttymissyyksi tuoreeltaan jonkinlaista sähkövikaa. Tiedot ovat nyt tarkentuneet paikallisen sähkölaitoksen selviteltyä asiaa.

Turvajärjestelmä petti

Palojen syynä olivat sähköverkossa olleet viat, PKS Sähkönsiirrosta kerrotaan. Tapahtumat saivat yhtiön mukaan alkunsa, kun tykkylumen painosta taipunut ohut puu oli katkennut ja pudonnut sähkölinjalle.

Puu oli katkaissut keskijännitejohdon, joka oli puolestaan jäänyt kiinni alempaan pienjännitejohtoon. Näin korkeampi jännite oli päässyt vuotamaan kyseisellä pienjänniteosuudella kiinteistöihin saakka.

PKS Sähkönsiirron mukaan tämäntyyppisiin tilanteisiin on varauduttu sähköasemien automaattisella suojauksella. Suojauksen kuuluisi katkaista jännite, jos verkossa ilmenee vikaa. Näin ei jostain syystä Vänskälässä tapahtunut.

– Näyttäisi siltä, että nämä valitettavat tapahtumat olivat monen ikävän sattuman summa. Selvitämme tapahtuman syyt tarkkaan ja varmistamme, ettei vastaavia pääse jatkossa käymään, PKS Sähkönsiirron käyttöpäällikkö Matti Pesonen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Viasta johtuneet tulipalot olivat syttyneet lähimpänä katkennutta puuta sijaitsevissa kiinteistössä. Yhteensä vika-alueella on 14 kiinteistöä.

Pelastuslaitos ja PKS Sähkönsiirto tarkistivat kaikki kiinteistöt yön aikana. Tarkempia tarkastuksia jatketaan yhtiön mukaan alueella vielä tänään.