Kazakstanin presidentti ei neuvottele mielenosoittajien kanssa, vaan valtuutti joukot ampumaan varoituksetta

Kazakstanin presidentti torjui perjantaina kehotukset neuvotteluista mielenosoittajien kanssa. Sen sijaan hän vakuutti, että "aseistetut bandiitit" tuhotaan ja valtuutti joukkonsa ampumaan tappavasti varoituksetta.

– Terroristit jatkavat omaisuuden vahingoittamista ja käyttävät aseita siviilejä vastaan. Olen antanut lakia valvoville luvan ampua tappavasti varoituksetta, sanoi presidentti Kassym-Jomart Tokajev televisiopuheessaan perjantaina.

Tokajevin mukaan ulkomaiden vaatimukset neuvotteluista ovat hölynpölyä.

– Olemme tekemisissä sekä ulkomaisten että kotimaisten aseistettujen ja koulutettujen rosvojen kanssa. Siispä heidät on tuhottava, ja niin tehdään pikaisesti, presidentti jatkoi.

Ranska, Saksa ja EU kehottivat lopettamaan väkivallan

Ranska, Saksa ja EU vetosivat perjantaina väkivallan lopettamisen puolesta Kazakstanissa. Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan kansalaisten oikeudet ja turvallisuus on taattava ja EU on tässä valmis auttamaan parhaansa mukaan.

Kiinan presidentti Xi Jinping oli täysin toisilla linjoilla ja ylisti mielenosoitusten väkivaltaista tukahduttamista "erittäin vastuulliseksi toimeksi".

– Ryhdyitte päättäväisiin toimiin kriittisellä hetkellä ja nopeasti rauhoititte tilanteen, millä osoititte vastuullisuutenne ja velvollisuudentuntonne poliitikkona. Samalla osoititte vastuuta maatanne ja kansaanne kohtaan, Xi sanoi Tokajeville osoittamassaan viestissä uutistoimisto Xinhuan mukaan.

Tokajev kiitti Putinia CSTO:n joukkojen lähettämisestä

Tokajevin mukaan "aseistetut rosvot", jotka muun muassa hyökkäsivät maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn, tullaan tuhoamaan. Tokajevin mukaan kaupunkiin hyökkäsi 20 000 "rosvoa, joilla oli selkeä suunnitelma ja jotka olivat valmiita taisteluun".

Tokajev kiitti myös Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia siitä, että tämä lähetti Kazakstaniin Ivy-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja.

Almatyn keskustasta kuultiin perjantainakin ammuntaa ja siellä on sotilaita sekä aseistettuja joukkoja, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

Suurin osa lennoista Kazakstaniin on peruttu, ja Almatyn lentoaseman viranomaiset ovat ilmoittaneet, että asema pysyy sotilaslentoja lukuun ottamatta suljettuna sunnuntaihin asti, kertoivat venäläiset uutistoimistot.

Kymmeniä kuolleita ja toista tuhatta haavoittunutta

Kazakstanin sisäministeriö kertoi aikaisemmin, että 26 mielenosoittajaa, joita ministeriö kutsuu aseistetuiksi rikollisiksi, on tapettu ja yli 3 000 on otettu kiinni. Turvallisuusjoukkoihin kuuluvia on kuollut 18 ja liki 750 on haavoittunut.

Viranomaisten mukaan toista tuhatta ihmistä on haavoittunut yhteenotoissa: heistä liki 400 on joutunut sairaalaan ja yli 60 tehohoitoon.

Presidentti väitti jo aikaisemmin perjantaina aamulla tiedotteessa, että maahan on saatu pääosin palautettua perustuslain mukainen järjestys.

– Laillisuutta valvovat joukot tekevät kovaa työtä. Perustuslaillinen järjestys on saatu pääosin palautettua kaikille alueille, presidentin lausunnossa sanottiin.

Tokajevin mukaan CSTO:n joukot viipyvät maassa vain niin kauan kuin tarve vaatii.

– Tämä joukko viipyy maassa rajoitetun ajan, ja sen tehtävänä on suojella ja varmistaa strategisten kohteiden turvallisuutta, presidentti ilmoitti lausunnossaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka