Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opetusministeri Andersson ei usko, että koululaisten kotitestejä saadaan heti käyttöön – valtiovarainministeri Saarikko kehottaa kuntia yhteistyöhön testien hankinnassa

Koululaisten koronatestaaminen viikoittain tuskin toteutuu aivan käden käänteessä. Esimerkiksi opetusministeri Li Andersson (vas.) ei usko, että koululaisten kotitestit saadaan heti käyttöön.

– Pikatestiasia on sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla. Sitä pitää kyllä vielä aika paljon valmistella, että saadaan vastauksia kaikkiin käytännön kysymyksiin, jotka siihen liittyvät, Andersson sanoo STT:lle.

STT yritti saada lauantaina lisätietoja hallituksen koronaministerityöryhmän kouluja ja oppilaitoksia koskevista linjauksista ja suosituksista STM:stä siinä kuitenkaan onnistumatta. Kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastasi STT:n esittämiin kysymyksiin vain lauseella tekstiviestitse.

– Yksityiskohtiin palataan valmistelun edetessä, hän kirjoitti.

Hallituksen ministerityöryhmä esitti perjantaina lasten ja nuorten koronarokotusten vauhdittamista ja kotitestaamisen lisäämistä. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi kolmesta viiteen kertaan viikossa. Lisäksi koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta voitaisiin ministerityöryhmän mukaan parantaa tehostamalla maski- ja karanteenikäytäntöjä.

Vaikeassa alueellisessa epidemiatilanteessa olisi mahdollista ottaa käyttöön poikkeukselliset opetusjärjestelyt, kuten siirtyminen paikallisilla päätöksillä etäopetukseen, valtioneuvoston kanslia kertoi tiedotteessaan. Karanteenipäätökset tehdään paikallisten tartuntatautilääkäreiden toimesta. Heidän työtään ohjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kouluihin on opetusministeri Anderssonin mukaan jo joulukuussa annettu ohjeet terveysturvallisuustoimien tiukentamisesta. THL sekä opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät ohjeet koulutuksen järjestäjille. Sen myötä muun muassa osa isoista kaupungeista on huonommassa tautitilanteessa laajentanut maskisuositusta nuorimpiin koululaisiin. Myös jatkossa oppilaiden maskisuosituksista tehdään paikallisia linjauksia, sanoo Andersson.

Testit tarkoitus tehdä kotona

Koronatestejä ei ole tarkoitus tehdä koulussa vaan kotona. Se miten laajasti testejä tehtäisiin, selviää Anderssonin mukaan, kun asian valmistelu etenee sosiaali- ja terveysministeriössä.

Jos testataan laajasti, myös valmistelu kestää pidempään.

– Onko se kaikkia koskeva niin kuin ministeri (Krista) Kiuru eilen viittasi, jolloin se edellyttää aika suurta logistiikka- ja hankintaprosessia.

Anderssonin mukaan ajatus on ollut se, että jos testisuositus annetaan, perheet saavat testit koulusta julkisesti kustannettuina.

"Testit pikaisesti käyttöön kohdennettuna"

Andersson pitäisi kohdennettuja testejä hyvänä ratkaisuna.

– Itse olen ajatellut, että näitä kotitestejä olisi hyvä saada käyttöön pikaisesti kohdennettuna toimenpiteenä. Jos on esimerkiksi sellainen tilanne, että luokalla tai koulussa on ollut paljon koronatartuntoja.

Laajenevasta työkalupakista huolimatta helposti leviävän koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamia tartuntoja on mahdotonta kokonaan estää kouluissa ja oppilaitoksissa, Andersson sanoo.

Opetusministeri pitää koronaministerityöryhmän esitysten tärkeimpänä viestinä sitä, että kouluissa jatketaan edelleen lähiopetuksessa. Päätös pohjautuu Anderssonin mukaan hyvin vahvasti lausuntoihin, joita terveydenhuollon asiantuntijat ovat hallitukselle antaneet.

– Hallituksen sisällä oli vahva yhteisymmärrys siitä, että pitää nojautua asiantuntijatietoon silloin kun puhutaan lasten ja nuorten perusoikeuksista, varsinkin niin perustavaa laatua olevasta oikeudesta kuin oikeudesta käydä koulua ja oppia, Andersson sanoo.

Saarikko kannustaa kuntia yhteistyöhön koululaisten koronatestien hankinnassa

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kannustaa kuntia yhteistyöhön koululaisten koronatestien hankinnoissa. Hallituksen koronaministeriryhmä suositteli perjantaina, että kaikille perusasteen ja toisen asteen oppilaille tehdään viikoittain kaksi kotitestiä mahdollisten tartuntojen havaitsemiseksi.

– Kuntien kannattaa tehdä tässä nyt laajasti yhteistyötä, koska hankintamittakaavat ja hankintamäärät ovat niin isoja, että se tulee vaikuttamaan myös hintaan. Toivon, että kunnat eivät jää tämän kysymyksen kanssa yksin, vaan tekevät tiivistä yhteistyötä, Saarikko sanoi STT:lle.

Saarikon mukaan valtio on valmis tukemaan kuntia käytännön hankintatyössä.

Saarikko ei lauantaina osannut arvioida, kuinka paljon tarvittavien kotitestien hankinta maksaa, mutta korosti, että valtio on sitoutunut vastaamaan välttämättömistä terveydenhuollon menoista. Saarikko rinnastaa tässä suhteessa kotitestit koululaisten maskeihin ja kaikkien suomalaisten koronarokotuksiin.

– Ne ovat välttämättömiä terveydenhuollon menoja, ja sittenkin edullisempia kuin yhteiskunnan täyssulusta aiheutuvat pitkäaikaiset haitat, Saarikko sanoi.

OAJ:n puheenjohtaja: koululaisten testauksesta tulee valtava urakka

Koululaisten koronatestaaminen viikoittain tulee olemaan valtava urakka, sanoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Hallituksen ministerien koronaryhmä kertoi eilen suosittelevansa, että perus- ja toisen asteen oppilaat testattaisiin kotona kahdesti viikossa kevätlukukauden alettua.

Määrää voidaan tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräyksellä lisätä kolmesta viiteen testikertaan viikossa. Oppilaiden kotitestaamisella pyritään ministeriryhmän mukaan parantamaan koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta.

Puheenjohtaja Luukkaisen mukaan on epäselvää, miten huolehditaan, että kaikki oppilaat varmasti testattaisiin kotona.

– Sehän on valtava homma. Pelkästään perusopetuksen piirissä on Suomessa yli puoli miljoonaa lasta, Luukkainen toteaa.

– Tähän kun lisätään toinen aste ja vielä henkilökunta päälle, puhutaan lähes miljoonasta ihmisestä, jotka pitäisi testata vähintään kahdesti viikossa.

Luukkaisen mukaan avoimia kysymyksiä liittyy muun muassa siihen, miten kaikille kodeille taataan riittävästi kotitestejä taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

– Ja vaikka testejä olisikin kaikilla, kuinka varmistetaan, että kaikissa kodeissa niitä tehtäisiin? Luukkainen kysyy.

– Onko esimerkiksi kaikissa perheissä mahdollisuutta tällaiseen? Onko vaikkapa elämänhallinta sellainen, että testejä pystytään tekemään?

Luukkaisen mukaan kysymysten ratkaiseminen on valtiovallan tehtävä. Hän myös näkee, että oppilaiden testit tehtäisiin nimenomaan kotona eikä kouluissa.

– Olen ymmärtänyt, että oppilaiden testit on ajateltu tehtävän kotona. Se on myös OAJ:n näkemys. Koti on oikea paikka tehdä testi, Luukkainen sanoo.

OAJ kannatti kuluneella viikolla äänekkäästi koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetuksessa. Taustalla oli muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön esitys etäopetussuosituksesta, jonka koronaministerit eilen kuitenkin torppasivat.