Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastakaa Lapset analysoi viime vuonna ennätysmäärän materiaalia, jonka epäiltiin todistavan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa

Kansalaisjärjestö Pelastakaa Lapset analysoi viime vuonna ennätysmäärän kuvia ja videoita, joiden epäiltiin todistavan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Yhteensä järjestö kävi Suomessa läpi yli 113 000 kuvaa ja videota.

Pelastakaa Lapset käyttää analysointiin Project Arachnid -järjestelmää, jossa tekoäly havaitsee lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia avoimesta ja pimeästä verkosta. Asiantuntijat varmistavat, että järjestelmän löytämät kuvat ja videot ovat laittomia. Tämän jälkeen järjestelmä lähettää viestin palveluntarjoajalle materiaalin poistamiseksi.

Vuodesta 2018 lähtien Pelastakaa Lapset on analysoinut yli 231 000 kuvaa, joista suurin osa on todistanut lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.

Viisi vuotta toiminnassa ollutta Project Arachnid -järjestelmää ylläpitää Canadian Centre for Child Protection -järjestö. Järjestelmän avulla netistä on poistettu kuusi miljoonaa laitonta kuvaa ja videota, Pelastakaa Lapset kertoo.

Lisäksi Pelastakaa Lapset ylläpitää Nettivihje.fi-palvelua , joka vastaanotti viime vuonna yli 3 400 vihjettä lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä toiminnasta ja materiaalista netissä. Järjestön mukaan yksi vihje voi johtaa kymmeniin tai jopa satoihin laittomiin kuviin ja videoihin, jotka pystytään välittämään viranomaisille.