Poliisi on saanut valmiiksi Tampereella toiminutta mediayhtiötä koskeneen esitutkinnan. Sisä-Suomen poliisilaitoksen talousrikosyksikkö on tutkinut mediayhtiön ja sen läheisyhtiöiden epäiltyjä talousrikoksia.
Aiemmin on kerrottu, että poliisi epäilee törkeitä veropetoksia tamperelaisessa mediayrityksessä, jonka toimintaa Kiinan valtio on rahoittanut. Rikosepäilyn kohteena olevan GBTimes -yrityksen tytäryhtiö pyöritti Suomessa Radio Classicia.
Sittemmin GBTimes on ajautunut konkurssiin. Radio Classicin omistaa nykyisin saksalainen mediayhtiö Bauer Media .
Poliisi kuvaa torstaisessa tiedotteessa, että mediayhtiön toimialana oli tuottaa ja lähettää mediasisältöjä. Yhtiö toimi poliisin mukaan Suomessa sekä tytäryhtiöiden kautta eri Euroopan maissa vuokraamalla radioasemien lähetysaikaa.
Poliisi on tutkinut epäiltyinä rikoksina kolmea törkeää veropetosta, kahta törkeää kirjanpitorikosta sekä avunantoja kyseisiin rikosnimikkeisiin. Epäillyt teot ajoittuvat poliisin mukaan vuosille 2011–2018.
Rikoksesta epäiltynä on kolme ihmistä. Poliisin mukaan kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.
Poliisi teki tutkintaa samanaikaisesti Verohallinnon tekemän verotarkastuksen kanssa. Verohallinnon mukaan vältettyjen verojen määrä on yli kolme miljoonaa euroa, poliisin tiedotteessa kerrotaan.
Kiinan valtion omistama CRI irtisanoi sopimukset 2018
Uutistoimisto Reuters kertoi vuonna 2015, että Kiinan valtion omistaman China Radio Internationalin (CRI) tytäryhtiö omisti GBTimesista 60 prosenttia. GBTimesilla oli Reutersin mukaan ollut toimintaa Suomen lisäksi ainakin Italiassa ja Unkarissa.
Reutersin selvityksen mukaan GBTimes oli osa kansainvälistä Kiina-myönteistä julkaisuverkostoa, jota johdettiin Tampereen lisäksi Los Angelesista ja Australian Melbournesta. Liiketoiminta oli kaikissa samanlaista: Kiinan valtion kanssa yhteistyötä tehnyt yrittäjä loi paikallisen median, josta 60 prosentin omistusosuus oli CRI:n kokonaan omistamalla tytäryhtiöllä.
GBTimesin Suomen viranomaisille antaman vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan CRI irtisanoi sopimukset yhtiön kanssa joulukuussa 2018, mikä johti henkilöstön irtisanomisiin vuonna 2019. Kyseisen tilinpäätöksen mukaan yhtiössä alkoi vuonna 2017 vuosia 2013–2018 koskenut verotarkastus.
Talousrikoksesta nyt epäiltynä oleva, GBTimesin toimitusjohtajana toiminut kiinalaismies kiisti Helsingin Sanomille vuonna 2019 julkaistussa jutussa, että GBTimes tai verkosto olisi luotu Kiinan valtion aloitteesta. Miehen mukaan verkoston takana on ollut hänen ideansa.