Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumimyrsky kylvää kaaosta Turkissa ja Kreikassa – ydinpalvelut ovat seisahtuneet ja sähkö on poikki osissa Ateenaa

Harvinainen lumimyrsky on kylvänyt kaaosta Turkissa ja Kreikassa. Myräkkä on muun muassa sulkenut yhden Euroopan vilkkaimmista lentoasemista Istanbulissa. Jumiin jääneet matkustajat ovat protestoineet tilannetta.

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa sotilaat ovat joutuneet kaivamaan lumen saartamia autoilijoita ajoneuvoistaan. Ateenalaiset ovat hylänneet autojaan lumen keskelle, kun taas Istanbulissa viranomaiset ovat määränneet kaikki yksityisajoneuvot pois teiltä.

Kummassakin kaupungissa monet ydinpalvelut ovat seisahtuneet täysin. Muun muassa ruokakuljetukset ovat sakanneet myrskyn vuoksi.

Ateenassa ja joillakin Kreikan saarilla ongelmia ovat lisänneet sähkökatkokset.

– Minulla ei ole ollut sähköä sitten maanantai-illan, eläkkeellä oleva Dionyssis Kiourkakis kertoi uutistoimisto AFP:lle Ateenassa.

– Tämä on häpeällistä. Jos olisin nuorempi, lähtisin Kreikasta, hän jatkoi.

Euroopan vilkkain lentoasema suljettiin

Maanantaina Istanbulin päälentoasema suljettiin lumimyrskyn vuoksi. Sittemmin yksi kentän kiitoradoista on puhdistettu, jotta muutamia lentoja on voitu ottaa vastaan.

Kentän kaksi muuta kiitorataa ovat kuitenkin olleet edelleen lumen vallassa.

Lentoasema läpi kulki viime vuonna yli 37 miljoonaa matkustajaa, vaikka koronapandemia on kurittanut matkailualaa ympäri maailman. Istanbulin lentoasemasta tuli Euroopan vilkkain vuonna 2020, kun Turkki päätti sallia matkustajien pääsyn maahan matkailusta saatavien tulojen kasvattamiseksi.

Lukuisat myrskyn vuoksi jumiutuneet matkustajat ilmaisivat tuohtumustaan Twitterissä. Eräs matkustaja tviittasi, ettei lentoasemalla tarjota edes vesipulloja. Aseman sisältä tviitatussa kuvamateriaalissa puolestaan näkyy, kuinka turhautuneet väkijoukot vaativat hotelliin pääsyä.

Lentoasema vastasi matkustajien närkästyneisyyteen tviittaamalla lausunnon, jonka mukaan matkustajille oli tarjottu ilmainen pääsy wifiin, minkä lisäksi asema kertoo jakaneensa tuhansia lounasrasioita.

Euroopan ja Aasian rajalla sijaitsevan Istanbulin toinen, Aasian puolella sijaitseva lentoasema pysyi avoinna myrskyn läpi.

Osissa Istanbulia jopa 85 senttiä lunta

Istanbulin pormestarin mukaan osassa 16 miljoonan asukkaan kaupunkia lunta oli tullut jopa 85 senttiä.

Tilanne vaikutti olevan yhtä kaoottinen myös Kreikassa. Ateenaa ympäröivälle valtatielle oli jäänyt jumiin toistatuhatta autoa. Viranomaisten mukaan autoja oli kuitenkin saatu vapautettua väylältä ja tiistai-iltaan mennessä jumiutuneiden ajoneuvojen määrä oli laskenut 500:aan.

Kreikan hallinto julisti tiistain ja keskiviikon kansallisiksi lomapäiviksi, jotta työmatkalaisten määrää saataisiin vähennettyä ja teiden raivausta helpotettua.

Ateenassa syyttäjänvirasto on avannut tapahtumista tutkinnan. Samaan aikaan viranomaiset ovat syytelleet toisiaan pääkaupungin tärkeällä valtatiellä kohdatuista ongelmista.

Seitsemän siirtolaista kuoli hypotermiaan Välimerellä

Kylmä sää on aiheuttanut ongelmia myös muualla alueella. Välimerellä on kuollut ainakin seitsemän merta ylittänyttä siirtolaista, Italian Lampedusan saaren pormestari kertoi AFP:lle tiistaina.

Kuolonuhrien kerrotaan olevan Bangladeshista. He pyrkivät ylittämään Välimeren Libyasta aluksella, jossa oli kaikkiaan 280 ihmistä.

Pormestari Toto Martellon mukaan kolme ihmistä oli kuollut jo ennen kuin rannikkovartiosto pysäytti aluksen. Neljä muuta kuoli vakavan hypotermian seurauksena, kun heitä oltiin siirtämässä saarelle.

– Järkyttävää on se, että Italian hallituksen ja Euroopan suunnalta kuuluu vain hiljaisuutta, jopa kuolemien valossa, Martello sanoi.

Mediterranean Hope -siirtolaisprojekti kertoi Twitterissä , että aluksella olleet siirtolaiset olivat alkujaan Bangladeshista, Egyptistä, Malista ja Sudanista. Tviitin mukaan lähes kaikilla oli vakava hypotermia.

Aiemmin talvinen sää oli omiaan vähentämään merenylityshaaveita, mutta kovasta merenkäynnistä ja jäätävistä lämpötiloista huolimatta yli 1 750 ihmistä on jo saapunut Italiaan tässä kuussa. Viime vuonna samaan aikaan vastaava lukema oli 379.

Vuonna 2020 Italiaan saapui noin 34 000 siirtolaista. Viime vuonna määrä oli liki kaksinkertaistunut ja maahan saapui kaikkiaan 64 500 ihmistä.

Martello arvioi määrän kaksinkertaistuvan tänäkin vuonna. Pormestari pohjaa arvionsa alkuvuoden ylitysvilkkauteen.