Ruokaravintoloiden aukiolorajoituksia helpotetaan kolmella tunnilla. Asiasta linjasi hallituksen koronaministeriryhmä torstai-iltana.
Ruokaravintolat saavat olla auki kello yhdeksään illalla, anniskeluaika päättyy kahdeksalta. Baarien ja yökerhojen aukiolo- ja anniskelurajoitukset pysyvät ennallaan niin, että anniskelu päättyy viideltä ja auki voi olla kuuteen.
Muun muassa asiakasmääriä ja istumapaikkoja koskeviin, jo voimassa oleviin rajoituksiin ei ehdotettu nyt muutoksia.
Koronaministerityöryhmä päätti myös, että rajoituksia ei voi kiertää koronapassilla ainakaan ennen helmikuun puoliväliä. Passi pysyy siis jäädytettynä siihen asti.
– Meillä on valmistelussa useita passiin liittyviä asioita ja myös pohdinta sen tulevasta roolista, totesi ryhmän varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) tiedotustilaisuudessa iltayhdeksän jälkeen.
Järjestöt odottivat nopeampaa avaamista
Koronaministerityöryhmä päätyi tiukempiin aukiolorajoituksiin kuin mitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdotti lausunnossaan keskiviikkona. THL oli arvioinut, että ruokaravintolat voisivat olla jopa puoleenyöhön auki riippuen alueen sairaanhoidon tilanteesta.
Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) totesi, että THL antoi täydentävän lausunnon asiasta vielä torstaina.
– Siinä todettiin, että aukioloaikaa on yksityiskohtaisemmin mahdotonta määrittää, Puumalainen sanoi.
Ruokaravintolat katsotaan THL:n riskiarviossa vähäisen riskitason ympäristöiksi.
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara totesi tuoreeltaan kannanotossaan, että ravintoloita koskeva helpotus ei mahdollista illallisia tarjoileville ruokaravintoloille kannattavaa toimintaa.
Suomen Yrittäjät taas totesi, että ravintoloiden on voitava olla auki vähintään yhteentoista ja myös muiden ravintoloiden yrittäjille on annettava selkeä näkymä siitä, milloin ja miten ne voivat normalisoida toimintaansa.
Täyssulkua lievemmät rajoitukset tilaisuuksiin
Koronaministerityöryhmä haluaa vapauttaa myös muita matalan riskin tiloja ja tilaisuuksia kuun alusta lähtien. Näitä ovat esimerkiksi kuntosalit, kirjastot, museot, teatterit ja yleisötilaisuudet, joissa kaikille osallistujille on osoitettu oma istumapaikka.
– Täyssulusta palataan malliin, jossa aluehallintoviranomaisia ohjataan arvioimaan tautitilanteen mukaan täyssulkua lievempiä rajoitustoimia, Sarkkinen sanoi.
Kyseeseen tulevat esimerkiksi toimet lähikontaktien välttämiseksi.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) lähettää suositukseen perustuvan ohjauskirjeen alueille.
– Toivoisimme, että helmikuun alusta alkaen aluehallintovirastot ja kunnat omissa päätöksissään ottavat ministerityöryhmän linjaukset huomioon, totesi STM:n Puumalainen.
Hallituksen toimivallassa on päättää ravintoloita ja rajavalvontaa koskevista rajoituksista. Muista rajoituksista päättävät alueelliset viranomaiset epidemiatilanteen mukaan, ja hallitus voi antaa ainoastaan suosituksia. Osa alueista on jo päättänyt lieventää rajoituksia.
Asetukset koskien ravintolarajoituksia ja koronapassin käytön keskeyttämisen jatkamista on tarkoitus antaa perjantaina valtioneuvoston yleisistunnossa.
"Kaikkia rajoituksia ei vielä voi purkaa"
Hallitus käsittelee lähiviikkoina koronastrategian uudistamista ja linjaa mahdollisten rajoitustoimien jatkosta tai purkamisesta.
– Kaikkia rajoituksia ei vielä nyt ole mahdollista purkaa, sillä tautitilanne on edelleen vaikea ja uhka sairaalahoitokapasiteetin ylikuormittumisesta ei ole vielä väistynyt, Sarkkinen sanoi.
Sarkkisen mukaan on vielä liian aikaista antaa aikatauluja sille, milloin kaikki rajoitukset voidaan purkaa.
– Varmasti tämän edessä olevan uuden koronastrategian työstämisen yhteydessä pyritään luomaan näkymää tuleville viikoille ja kuukausille ja ulostuloa näistä rajoituksista.
Ministerityöryhmä korostaa edelleen rokotteiden ottamisen merkitystä vallitsevassa tautitilanteessa. Suuri merkitys on myös jokaisen omalla toiminnalla ja koronaturvallisella elämäntavalla, todetaan ryhmän tiedotteessa.
Rajoituksia tarkastellaan seuraavan kerran viikolla kuusi.
Koronaministerityöryhmän puheenjohtaja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) oli sairauslomalla, joten Sarkkinen sijaisti häntä kokouksen puheenjohtajana.