Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äärimmäisen huonon ajokelin luokituksen saanut Valtteri-myrsky lähestyy – "Lapio peräkonttiin sekä lämmintä vaatetta mukaan!"

Valtteriksi nimetty lumimyrsky alkaa Suomessa iltapäivällä. Aiemmat ennusteet pitävät edelleen paikkansa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Uudellamaalla on voimassa hyvin vaarallisen liikennesään varoitus tänään kello 15:stä puoleenyöhön asti.

Alueella vallitsee siis äärimmäisen huono ajokeli, ja sellaisesta varoittaminen tapahtuu tänään ensimmäistä kertaa voimassa olevan asteikon historiassa.

– Meillähän oli aiemmin kolmiportainen asteikko eli normaali, huono ja erittäin huono. Äärimmäisen huono on otettu mukaan muutama vuosi sitten, Tuovinen kertoo.

Hän muistelee äärimmäisen huonon ajokelin luokituksen tulleen asteikkoon mukaan vuonna 2018 tai 2019. Vastaavia kelejä on ollut toki aiemminkin.

Ilmatieteen laitoksen sääkarttaan punaisella merkitty varoitus tarkoittaa sitä, että liikenteessä on todennäköisesti suuria häiriöitä ja liikenneyhteydet voivat olla kokonaan poikki. Onnettomuusriski on huomattava.

– Jos peilaa taaksepäin, niin edellisen vuosikymmenen alussa on ollut tilanteita, joissa sellainen (äärimmäisen huonoksi keliksi määrittely) olisi ollut ihan paikallaan, Tuovinen katsoo taaksepäin.

Lapissa jopa poutaista

Lappi ja Pohjois-Karjala säästyvät päivystävän meteorologin mukaan pahimmalta myräkältä. Niiden alueella ei ole toistaiseksi voimassa mitään varoituksia.

– Pohjois-Karjala säästyy varmaan tämän päivän osalta. Huomenna lumisateita yltää Ilomantsiin asti, Tuovinen sanoo.

Lumisateet voivat kestää Tuovisen mukaan maanantaihin saakka.

– Vaikka ne eivät ole välttämättä intensiivisiä, silti sunnuntain ja maanantain aikana voi kertyä (lunta) kymmenenkin senttiä, Tuovinen arvioi.

Lumisadealue viistää hänen mukaansa Etelä-Lapin ja vähäisiä lumisateita on odotettavissa muun muassa Rovaniemellä ja Meri-Lapissa. Pääosin Lapissa voi olla kuitenkin ajoittain jopa poutaa ja pakkanen alkaa kiristyä.

Uusimaa valmiina ottamaan Valtte rin vastaan

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala kertoo olevansa täydessä valmiudessa auraamaan kaupungin katuja – ensimmäisenä pääkadut ja joukkoliikenteelle tärkeät kulkureitit.

Eri pelastuslaitokset kehottavat ulkona ja tiellä liikkujia maltilliseen käytökseen. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tviittaa , että ulkona liikkuminen kannattaisi pääkaupunkiseudulla ajoittaa tänään aamupäivään.

– Lumimyrsky lähestyy ja ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen, malttia niille, jotka ovat liikkeellä. Pidetään myös pelastustiet aurattuina hälytysajoneuvoille, että apu saadaan tarvittaessa nopeasti paikalle, toivoo puolestaan Helsingin pelastuslaitos Twitterissä .

Myrskyyn varaudutaan eri puolilla maata

Tampereen kaupunki varautuu lumentuloon täydellä kunnossapidon kapasiteetilla. Aurausjärjestys on pääteistä pienempiin, viimeisimpänä asuntokadut, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Kaupungin kunnossapitäjät toivovat, että asuntokaduilla vältettäisiin kadunvarsipysäköintiä.

Myös Tampereen sähkölaitos kertoo varautuneensa mahdollisiin sähköverkon vikoihin päivystysvahvuutta lisäämällä.

Pohjois-Savon pelastuslaitos varoittelee Twitterissä lumentulosta ja huonosta ajokelistä, joka kestää sunnuntaille asti.

– Muista riittävä turvaväli, lapio peräkonttiin sekä lämmintä vaatetta mukaan! Pohjois-Savon pelastuslaitos tiivistää ohjeen tiellä liikkujille.

Tuuli yltyy viimeistään sunnuntaina

Lauantaina alkava myrsky kestää sunnuntaihin. Viikonlopun aikana matalapaineen keskus tuo lähes koko maahan runsaita lumisateita, voimakkaita tuulenpuuskia ja myrskyä merialueille. Viimeistään sunnuntaina lumisateiden ohella on luvassa myrskyn tasolle yltävää tuulta.

Lunta voi tulla viikonlopun aikana maan etelä- ja keskiosiin 20–30 senttiä, Uudellemaalle ja Satakuntaan jopa 30–40 senttiä.

Vain Keski- ja Pohjois-Lapissa sekä Pohjois-Karjalassa lumisateet jäävät muuta maata vähäisemmiksi. Lounaisrannikolla ja Turun seudulla osa sateesta voi tulla vetenä tai räntänä.

Etelä-Suomen rannikkoalueilla saattaa esiintyä tuulenpuuskia, jotka yltävät noin 21 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonvaihteessa voi olla odotettavissa myös sähkökatkoksia.

Lentoliikenteessä varaudutaan häiriöihin

Lentoyhtiö Finnairin mukaan runsaan lumisateen arvioidaan rajoittavan liikennettä ja vaikeuttavan muita toimintoja Helsinki-Vantaan lentoasemalla tänään ja huomenna. Yhtiön verkkosivuilla kerrotaan, että viivästykset lennoissa ovat mahdollisia ja saapuvan ja lähtevän matkatavaran käsittely voi ruuhkautua viikonloppuna.

Twitterissä Finnair suosittelee asiakkaita pakkaamaan tärkeimmät tavarat käsimatkatavaroihin ja saapumaan lentoasemalle hyvissä ajoin. Yhtiö kehottaa asiakkaita tarkistamaan lentojen ajantasaiset tiedot Finavian sivuilta.