Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Naisten tilastollinen osuus väkivallan tekijöinä parisuhteessa on kasvanut, Valtteriksi nimetty lumimyräkkä saapuu Suomeen iltapäivällä, Presidentti Biden aikoo lähettää pienen joukon yhdysvaltalaissotilaita Itä-Eurooppaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Naisten tilastollinen osuus väkivallan tekijöinä parisuhteessa on kasvanut

Naisten osuus väkivallan tekijöinä parisuhteissa on noussut tilastoissa hieman viimeisen kymmenen vuoden aikana, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan. Parisuhteissa, joissa tapahtuu fyysistä väkivaltaa, tekijä on edelleen selvästi useammin mies kuin nainen.

Naisten osuuden nouseminen tilastoissa voi kertoa siitä, että naisten miehiin kohdistama väkivalta on tullut hieman paremmin viranomaisten tietoon. Tietoisuus naisten tekemästä väkivallasta on lisääntynyt, mikä on tukenut väkivallan tunnistamista.

Ensi- ja turvakotien liitosta kerrotaan, että poliisin saamien kotihälytysten määrät ovat kasvaneet koronapandemian aikana. Myös väkivaltatyön avopalveluissa asiakasmäärät ovat lisääntyneet huomattavasti.

Valtteriksi nimetty lumimyräkkä saapuu Suomeen iltapäivällä

Valtteriksi nimetty lumimyräkkä saapuu Suomeen tänään iltapäivällä. Lauantain ja sunnuntain aikana matalapaineen keskus tuo lähes koko maahan runsaita lumisateita, voimakkaita tuulenpuuskia ja myrskyä merialueille.

Lunta tulee viikonlopun aikana maan etelä- ja keskiosiin 20–30 senttiä, Uudellemaalle ja Satakuntaan jopa 30–40 senttiä.

Ajokeli muuttuu huonoksi valtaosassa maata. Hankalin keli on Uudellamaalla, jossa Ilmatieteen laitos nosti liikennesäätä koskevan varoituksen luokkaan hyvin vaarallinen. Varoitus on voimassa lauantaina kello 16:sta puoleenyöhön asti.

Kovan tuulen ja tykkylumen takia odotettavissa voi olla myös sähkökatkoksia. Lentoyhtiö Finnairin mukaan myös lentoliikenteessä on syytä varautua häiriöihin.

Suomalaiselokuva Tytöt tytöt tytöt on voittanut yleisöpalkinnon Sundancen elokuvajuhlilla

Suomalaiselokuva Tytöt tytöt tytöt on voittanut yleisöpalkinnon Sundancen elokuvajuhlien kansainvälisessä kilpasarjassa Yhdysvalloissa. Palkinto julkistettiin elokuvajuhlien Twitter-tilillä.

Alli Haapasalon ohjaama elokuva valittiin kansainväliseen kilpasarjaan, joka on Sundancen tärkeimpiä esityssarjoja.

Sundance on Yhdysvaltojen merkittävin elokuvafestivaali sekä Pohjois-Amerikan tärkein Toronton elokuvajuhlien rinnalla. Sinne ei ollut koskaan aiemmin valittu suomalaista pitkää näytelmäelokuvaa.

Elokuvajuhlille valittiin myös Hanna Bergholmin Pahanhautoja sekä Tania Andersonin dokumentti The Mission.

Birdlife kutsuu pihabongarit laskemaan talven lintuja

Lintuharrastajat ja linnuista kiinnostuneet pääsevät tänään ja sunnuntaina osallistumaan lintujensuojelujärjestö Birdlifen pihabongaustapahtumaan. Perinteinen pihabongaus järjestetään nyt jo 17. kerran. Kyseessä on Suomen suurin lintutapahtuma, joka järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna.

Tapahtuman osallistujat tarkkailevat tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Havainnot voi ilmoittaa Birdlifen verkkosivuilla. Tiedoista kertyy arvokasta tietoa Suomen talvilinnuston muutoksista.

Tavoite on innostaa ihmisiä tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Presidentti Biden aikoo lähettää pienen joukon yhdysvaltalaissotilaita Itä-Eurooppaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo lähettää pienen määrän yhdysvaltalaissotilaita Itä-Eurooppaan sotilasliitto Naton läsnäolon vahvistamiseksi.

Biden kertoi joukkojen lähettämisen tapahtuvan lähiaikoina muttei antanut aikeillensa tarkkaa päivämäärää. Joukkojen tarkka määrä jäi niin ikään epäselväksi.

Yhdysvallat kertoi aiemmin viikolla asettaneensa 8 500 sotilasta valmiuteen Nato-joukkojen mahdollisen avustamisen varalle.

Biden varoitti torstaina ukrainalaiskollegaansa, että Venäjä voi mahdollisesti hyökätä Ukrainaan helmikuussa. Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt hyökkäysaikeet. (Lähde: AFP)

Britannian Johnson aikoo kehottaa Putinia ottamaan askeleen taaksepäin verenvuodatuksen välttämiseksi

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo keskustella Ukrainan tilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ja kehottaa tätä lopettamaan jännitteiden kärjistämisen.

Pääministerin kanslian edustajan mukaan Johnson aikoo kehottaa Venäjää ottamaan askeleen taaksepäin ja turvautumaan diplomatiaan. Edustajan mukaan Johnson haluaa vauhdittaa diplomaattisia pyrkimyksiä ja lisätä pelotteita, jotta verenvuodatusta voitaisiin välttää Itä-Euroopassa.

Johnsonin on määrä puhua Putinin kanssa vielä tällä viikolla, mutta hänen edustajansa ei kertonut, minä päivänä tämän on määrä tapahtua. (Lähde: AFP)

Kotiyleisön suosikki ja finaalin ensikertalainen ratkaisevat naisten kaksinpelimestaruuden Australiassa

Australialainen Ashleigh Barty voi tänään kirjoittaa uuden luvun kotimaansa urheiluhistoriaan. Jos Barty kukistaa tenniksen Australian avointen naisten kaksinpelin loppuottelussa Yhdysvaltain Danielle Collinsin, hänestä tulee turnauksen ensimmäinen australialainen naisten voittaja sitten vuoden 1978.

Historiaan tähyää myös Collins, jolle finaali on uran ensimmäinen grand slam -tasolla.

Melbournessa pelattava naisten loppuottelu alkaa kello 10.30 Suomen aikaa. (Lähde: AFP)