Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri-myrskyn aiheuttama lumentulo jatkuu, mutta vähäisempänä – teillä on edelleen vaarallista ja tuulet paikoin voimakkaita

Lauantain nimipäiväsankarin mukaan nimetty Valtteri-myrsky jatkuu tänään. Eiliseen verrattuna tuulet yltyvät, ja pahimmillaan etenkin Ahvenanmaalla ja lounaisella merialueella voi tuulla 25 metriä sekunnissa iltaan saakka, kertoo Ilmatieteen laitos.

Länsi-Suomen merivartiosto tviittasi tänään aamulla, että tuulenpuuskat Ahvenanmaalla ovat yltäneet jopa 30 metriin sekunnissa ja kehotti ihmisiä varovaisuuteen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Heikki Sinisalon mukaan myös länsirannikolla ja Pohjanmaan rannikolla voi tuulla noin 20 metriä sekunnissa.

Etelärannikon tuuli on puolestaan rauhoittunut eilisestä ja tuulen suunta on kääntynyt.

– Tuuli on kääntynyt idän puolelle eli ei enää tuule etelästä tai kaakosta kuten eilen. Se tarkoittaa sitä, että (etelässä) tulee pakkaspäivä, Sinisalo kertoo.

Lumisadekertymä noudattelee ennustetta

Viimeisen vuorokauden aikana lunta on satanut Ilmatieteen laitoksen mukaan eniten Kouvolassa ja Espoossa, 21 senttimetriä. Lohjalla on satanut lunta 20 senttimetriä ja Salossa 19 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen luvut kertyneestä lumimäärästä ovat maltillisemmat kuin Forecan tviittaamat . Forecan mukaan lunta on satanut lauantain aamukahdeksan ja sunnuntain aamukahdeksan välillä Kouvolassa ja Helsinki-Vantaalla 31 senttimetriä, Espoossa 29 senttimetriä ja Kotkassa sekä Helsingissä 27 senttimetriä. Lohjalla ja Salossa olisi Forecan mukaan satanut 23 senttimetriä lunta viimeisen vuorokauden aikana.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan STT:lle, että tänään lunta sataa huomattavasti eilistä vähemmän. Ajokeli on silti edelleen huono Lappia lukuun ottamatta.

– Tänään vielä tulee lounaasta Pohjois-Karjalan suuntaan ulottuvalla alueella lisää lunta. Ennusteissa on ollut – riippuen mistä jaksosta puhutaan, puhutaanko 48:n vai 24:n tunnin ajalta – vielä 5–10 senttimetriä lisää lumisadetta monin paikoin tänään, päivystävä meteorologi Erik Saarikalle sanoo.

Kokonaiskertymä Valtteri-myrskyn keston ajalta voi olla tällöin aiemmin kerrottu noin 30 senttimetriä enimmillään.

Pakkasta koko maassa

Maan eteläosassa lämpötilan odotetaan pysyttelevän muutamassa pakkasasteessa. Lännessä pakkasasteita voi olla tätäkin vähemmän, noin kaksi.

Maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Länsirannikolla lämpötila voi olla joitain asteita kylmempää kuin etelässä.

Lapissa sään ennustetaan olevan kylmä ja poutainen. Lämpötila voi olla jopa 20–25 astetta pakkasen puolella.

Sähkökatkoja ilmenee, liikenteessä malttia

Vielä illalla Energiateollisuuden Sähkökatkokartan mukaan koko maassa oli noin 3 600 sähkötöntä asiakasta. Aamulla kymmeneltä sähköttä oli lähes saman verran, noin 3 300 asiakasta Ahvenanmaalla ja lähinnä eteläosassa Suomea.

Ajokelin ennustetaan olevan iltaan asti huono tai erittäin huono koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta. Fintrafficin tieliikennekeskuksesta kerrottiin kuitenkin neljän aikaan aamuyöstä STT:lle, että liikenne oli sujunut tuohon mennessä yllättävän hyvin.

– Varmaan ihmiset ovat jättäneet lähtemättä liikenteeseen jonkun verran ja sitten ovat varmaan osanneet varautua tuohon keliin, kertoi liikenneoperaattori Jarno Nyholm Helsingin tieliikennekeskuksesta.