Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenilmaus keräsi noin 2 000 Helsinkiin – koronasulkujen haittojen pelätään kestävän vuosia

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenosoitus keräsi Helsinkiin Senaatintorille poliisin alustavan arvion mukaan noin 2 000 osallistujaa torstaina. Viimeinen sulku – ovet auki! -mielenilmaus järjestettiin Valtioneuvoston linnan edustalla puoliltapäivin.

Arviolta 500 mielenosoittajaa jatkoi Eduskuntatalolle kulkueena, jonka järjestäjät olivat nimenneet Ruumissaatoksi.

Helsingin poliisin mukaan mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Eri puolilla Suomea järjestetään rinnakkaistapahtumia.

– Ala on saatava kunnolla auki, tämän on oltava viimeinen sulku. Seuraavaksi tarvitaan valtion tukia ja myös lainsäädännön muutoksia, jotta tällaiseen allikkoon ei jouduta uudestaan, sanoi mielenosoitusten järjestäjiin lukeutunut Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtaja Laura Serkosalo STT:lle.

Torstain mielenilmaukset protestoivat sitä, että koronarajoitukset ovat lamauttaneet yli 200 000 ihmistä työllistävän kulttuuri-, urheilu- ja tapahtuma-alan. Sen toimijat katsovat, että heiltä on viety oikeus työntekoon ja elinkeinoon ja että alan vaatimuksia ei ole ymmärretty.

Suomen sulut Pohjolan rankimmat?

Torstain mielenosoitusten tiedotteessa kerrottiin syvästä ahdingosta ja epätoivosta. Vaikka piakkoin päättyvä koronasulku jäisikin viimeiseksi, kulttuuriväen pitkä kurimus jättää Serkosalon mukaan pitkän laahuksen, pitkäaikaisen vaikutuksen.

– Kielteisiä seurauksia tällä alalla nähdään vielä monta vuotta. On koettu konkursseja ja alalta on lähtenyt osaavia ihmisiä. Osa meistä voi henkisesti niin huonosti, että he ovat ainakin nyt työkyvyttömiä.

Serkosalon mukaan isoja kulttuurialan produktioita on lykätty kokonaisella vuodella.

Hänen mukaansa on syytä verrata kulttuuri- ja tapahtuma-alan koronasulkuja eri Pohjoismaissa.

– Käsitykseni on, että missään muussa Pohjoismaassa sulut eivät ole olleet tällä alalla näin rankkoja kuin Suomessa.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala järjesti pandemian aikana jo aiemmin ison Mitta on täysi! -mielenosoituksen Eduskuntatalolla.