Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi talvimyräkkä kylvää runsaasti lisälunta

Suomeen perjantaina iskevä uusi talvimyräkkä tuo säävaroitukset niin maalle kuin merellekin, kertoi Ilmatieteen laitos. Lumisadealue kylvää runsaasti lunta eri puolille maata etenkin perjantai-illan ja lauantain alkupuoliskon aikana.

Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi sakean pyryn ja pöllyävän lumen vuoksi. Alueella Pohjanmaalta Lapin lounaisosaan lumi myös kinostuu tehokkaasti puuskaisen tuulen vuoksi.

– Etelä- ja länsirannikon maakunnissa lunta kertyy 10–20 senttiä, etelärannikon tuntumassa paikoin 25 senttiä. Lapin lounaisosiin ja osaan Pohjois-Pohjanmaata lunta saadaan 15–25 senttiä, paikoitellen 30 senttiä, arvioi meteorologi Paavo Korpela tiedotteessa.

Lännestä saapuva myrsky etenee niin, että vielä perjantaina osassa itäistä Suomea ajellaan normaalissa talvikelissä. Varoituksia ei ole sille päivälle annettu Karjalan ja Savon neljään maakuntaan, Kainuuseen eikä Kymenlaaksoon.

Muualla maassa Ilmatieteen laitos varoittaa perjantaina huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä. Erityisen varoen on syytä kaasutella maanteillä rannikolla Uudeltamaalta Pohjanmaan maakuntaan asti sekä Meri-Lapin paikkeilla.

Sään takia pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä ajetaan perjantaina kello 15 alkaen A- ja K-junat harvennetuin vuorovälein.

Perjantaina sää on huono tai erittäin huono myös kaikilla Suomen merialueilla. Kovan tuulen varoitusten lisäksi on annettu jäätämisvaroituksia sekä varoituksia aallokon korkeudesta.

Lisää tykkylunta, sähkökatkoja tiedossa

Lauantaina ajokelivaroitus laajenee kattamaan koko Manner-Suomen. Erittäin huonoa liikennesäätä on odotettavissa Etelä-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Lapin eteläosaan.

Lauantaina päivällä sää kuitenkin poutaantuu vähitellen lännestä alkaen.

Kaikilla merialueilla on yhtä kaikki syytä varautua lauantainakin navakkaan tuuleen.

Kehnoa liikennesäätä periytyy sunnuntaillekin. Sille päivälle Ilmatieteen laitos on antanut ajokelivaroituksen linjalle Keski-Pohjanmaa–Pohjois-Karjala sekä maakuntiin niistä etelän suuntaan.

Maan lounaisosassa puihin kertyvä lumikuorma voi aiheuttaa viikonloppuna vahinkoja. Sähkökatkoja on Ilmatieteen laitoksen mukaan odotettavissa alueilla, joilla sähköverkko ei ole maakaapeloitu. Tykkylumen paino on jo lähtötilanteessa paikoin lähellä vahinkokynnystä.