Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Convoy-mielenosoittajien autoletka alkoi poistua myöhään illalla poliisin johdolla – poliisia kohti on ammuttu ilotulitteita

Helsingin poliisi määräsi Convoy 2022 -mielenosoituksen päättymään ja väkijoukon hajaantumaan Mannerheimintieltä Eduskuntatalon kohdalta lauantaina alkuillasta. Myöhemmin illalla poliisi tviittasi, että mielenosoittajien autoletka alkoi poistua keskustasta poliisin vedolla noin kello 22.30. Jäljelle jääneille henkilöille poliisi antoi hajaantumiskäskyn. Poliisi tviittasi , että väkijoukosta on heitetty soihtuja sekä lumipalloja ja ammuttu ilotulitteita poliisia kohti.

Ylikomisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista kertoi aiemmin, että lauantaina päivällä mielenilmaus siirtyi kuulutuksen saattelemana Kansalaistorilta Mannerheimintien varteen ja suoritti kadunvaltauksen.

– Poliisi neuvotteli järjestäjän kanssa, että onko hänellä halua palauttaa mielenosoitus ennalta sovittuun malliin ja lopettaa tämä lain rikkominen. Keskustelun jälkeen poliisi sitten määräsi tämän kokoontumisen päättymään, Heinonen kertoi STT:lle.

Järjestäjät olivat etukäteen ilmoittaneet poliisille Convoy 2022 -mielenosoituksen jatkuvan lauantaina Kansalaistorilla aamukymmenestä iltakymmeneen. Poliisi kertoi ennen iltakuutta, että liikenne Mannerheimintiellä Eduskuntatalon kohdalla oli poikki mielenosoittajien käveltyä tielle.

Poliisi kertoi kahdeksan aikaan ottaneensa lauantai-iltana kiinni yhteensä 10 henkilöä mielenosoitukseen liittyen. Perjantaina poliisi otti kiinni 55 ihmistä.

Poliisi hyödynsi perjantain oppeja

Liikenne oli tukossa Eduskuntatalon kohdalla mielenosoituksen takia myös perjantai-iltana tuntikausia. Poliisi aloitti autojen hinaamisen Mannerheimintieltä myöhään illalla ja määräsi puolenyön jälkeen väkijoukon hajaantumaan.

Lauantaina hajaantumiskäsky tuli jo alkuillasta.

– Eilinen oli tietysti tämän porukan ensimmäinen tämmöinen temppu, ja nähtiin mikä se heidän pyrkimys on. Meillä on lupa ottaa oppia siitä mitä edellisellä kerralla on tapahtunut ja vähän sovittaa toimintaamme sitten siihen. Eilisen ja tämän päivän suurin ero poliisin toiminnan näkökulmasta on se, että tänään meillä on eiliset kokemukset jo käytössä, Heinonen sanoi lauantaina.

Mielenosoitukseen osallistujia oli Heinosen silmämääräisen arvion mukaan lauantaina vähemmän kuin perjantaina, vaikka mitään virallista arviota poliisi ei ilmoittanut. Perjantaina poliisi arvioi osallistujamääräksi alkuillasta noin 700 eikä sen jälkeen enää päivittänyt arviotaan.

Ajoneuvoja oli perjantaina pysäköity Mannerheimintielle liikenteen tulpaksi 100–150, mutta samanlaista liikenneblokkia ei lauantaina syntynyt. Kun mielenosoittajat kävelivät Mannerheimintielle, poliisi katkaisi saman tien liikenteen, jotta autot eivät ajaisi sumppuun.

– Siellä ei myöskään silloin tietysti ole niitä mielenosoittajien häiriöajoneuvoja, sikäli kuin niitä oli tänne tulossa, Heinonen sanoo.

Poliisi päästi kiinni otettuja vapaaksi

Muun muassa koronarajoituksia ja polttoaineiden hinnankorotuksia vastustavat mielenosoitukset alkoivat Helsingissä perjantaina kello kuudelta Kansalaistorilla, Eduskuntatalolla ja pitkin Mannerheimintietä. Mielenosoitus venyi lopulta aamuyölle asti.

Poliisi otti perjantaina kiinni ottamista 55 ihmisestä suurinta osaa epäillään niskoittelusta poliisia vastaan. Kahta kiinni otettua epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Poliisi kertoi lauantaina päästäneensä osan kiinni otetuista vapaaksi. Loput vapautuvat sitä mukaa, kun kuulustelut saadaan tehtyä.

– Suurin osa kiinniotoista tuli perjantaina siinä vaiheessa, kun poliisi käski väkijoukon hajaantumaan ja ihmisiä siirtymään pois ajoradalta. Ihmiset, jotka siinä sitten panivat vastaan jonkin verran, päätyivät poliisin kiinni ottamiksi, Heinonen kertoi.

Poliisi hinasi perjantaina pois kymmeniä autoja. Osa autoista poistui kuljettajiensa ajamina. Hinauskulut tulevat autojen haltijoiden maksettaviksi.

Mielenosoitusten on määrä jatkua alustavasti ainakin keskiviikkoon asti.

Liikenne oli tukossa yöhön saakka

Mielenosoittajien ajoneuvojen jono ulottui perjantai-illan aikana pisimmillään Eduskuntatalolta Finlandia-talolle asti. Ajoneuvoletka esti auto- ja raitiovaunuliikenteen kulun miltei mielenosoituksen alusta saakka. Myöskään hälytysajoneuvot eivät päässeet tukitun tien läpi.

Liikenne Mannerheimintiellä palautui poliisin mukaan normaaliksi aamuyöllä neljän aikaan.

Etukäteen oli pelätty raskaiden ajoneuvojen letkan tukkivan liikennettä vielä pahemmin, mutta niitä ei juurikaan Mannerheimintiellä näkynyt. Heinosen mukaan ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, käännytettiinkö rekkoja keskustan sisääntuloväylillä.

– Näppituntuma oli kuitenkin se, että runsain määrin ei raskaita ajoneuvoja ollut keskustaan pyrkimässä.

Lauantain vastaisena yönä alkuyöstä poliisi kertoi, että ihmisjoukko oli estänyt sekä painostanut poliisia autojen hinauksessa. Esimerkiksi yhden hinausauton rengas oli puhkaistu teräaseella. Heinosen mukaan ajoneuvoja oli myös ajettu poikittain tielle ja aurattuja lumikasoja siirretty takaisin tielle hinauksen vaikeuttamiseksi.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.