Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntatyönantajien selvitys: Valtion koronatuet vähensivät yt-neuvottelujen tarvetta kunnissa viime vuonna

Valtion maksamat koronatuet vähensivät kuntatyönantajien tarvetta sopeuttaa henkilöstömenoja, ilmenee Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) tekemästä ajankohtaistiedustelusta.

Vain seitsemän prosenttia tiedusteluun vastanneista kunnista tai kuntayhtymistä oli käynyt yt-neuvotteluja viime vuonna. Tänä vuonna yt-neuvotteluja arvioidaan olevan saman verran.

Taloudellisista syistä johtuvat lomautukset koskivat viime vuonna 800:aa palkansaajaa, mikä on 0,3 prosenttia koko henkilöstöstä. Tänä vuonna lomautusten arvioidaan koskevan 1 300:aa palkansaajaa.

Taloudellisista syistä johtuvia irtisanomisia ei ollut viime vuonna kunnissa juuri lainkaan. Irtisanotuksi joutui 116 henkilöä. Tälle vuodelle arvio on, että irtisanotuksi joutuisi vain 45 henkilöä.

– Hallituksen velalla rahoitetut koronatukipaketit ovat tuoneet kunnille toivottua taloudellista helpotusta. Tukipaketit ovat kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu. Rakenteellinen alijäämä tulojen ja menojen välillä säilyy ennallaan, sanoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen tiedotteessa.

Valtaosa säästöistä toteutettiin viime vuonna muun muassa toimintoja tehostamalla, vapaaksi vaihdetuilla lomarahoilla ja vapaaehtoisilla palkattomilla vapailla.

Koronan takia palkattu lisähenkilöstöä

Kunta-alalla on pulaa osaavasta työvoimasta. Tiedusteluun vastanneet kuntatyönantajat painottivat lisähenkilöstön palkkausta palkankorotusten vaihtoehtona, mikäli lisärahoitusta olisi käytettävissä.

KT:n ajankohtaistiedustelu tehtiin joulukuussa 2021. Se lähetettiin kaikkiin Manner-Suomen kuntiin ja kuntayhtymiin, joista tiedusteluun vastasi 185. Vastanneiden palveluksessa on 67 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä.

Lokakuussa 2020 kunnissa ja kuntayhtymissä työskenteli Tilastokeskuksen mukaan 425 000 palkansaajaa. Henkilöstömäärän arvioidaan kasvaneen viime vuonna neljällä tuhannella.

– Tähän on vaikuttanut pääasiassa koronaepidemian takia palkattu lisähenkilöstö. Henkilöstömäärän kehitysarvioihin vaikuttaa se, millaisena koronatilanne jatkuu tänä vuonna, sanoo johtava työmarkkinatutkija Anne Hotti KT:n tiedotteessa.

Vuonna 2021 kunta-alan yhteenlasketut henkilöstömenot olivat arviolta hieman yli 22 miljardia euroa. Kunnat ja kuntayhtymät sopeuttivat henkilöstömenoja viime vuonna 242 miljoonalla eurolla.

Tänä vuonna kuntatyönantajat arvioivat sopeuttavansa henkilöstömenoja noin 273 miljoonalla eurolla.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.