Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomesta löytyi tuholaiseläin, josta edellinen havainto on vuodelta 1969 – katso kuva

Suomessa on löydetty haitallinen tuhoojakuoriainen, josta tehtiin edellinen havainto vuonna 1969.

Kyseinen kuoriainen on hernepiilokas. Se on suurina määrinä haitallinen, koska piilokas kehittyy herneen siemenen sisällä tehden siellä vahinkoa.

Jos toukka syö siementä itävyyden kannalta kriittisistä kohdista, siemenen itävyys voidaan menettää. Syöntijäljet pilaavat myös sadon elintarvikekäytön.

Löydöstä tiedotti tiistaina Ruokavirasto. Hernepiilokas löytyi näytteestä, joka on peräisin viime kesältä eteläpohjanmaalaisen siemenviljelyksen sadosta.

Suomessa hernepiilokkaasta on tehty havaintoja 1900-luvun alusta ainakin vuoteen 1956 asti Helsingissä. Tällöin lajia on löytynyt esimerkiksi Valtion viljavarastosta.

Viimeisin havainto on kirjattu vuodelta 1969 Sastamalasta. Laji on laajalle levinnyt Euroopassa, Aasiassa, Australiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Hernepiilokas leviää siemenen mukana. Hyönteinen saattaa myös talvehtia aikuisena luonnossa, josta se voi lentää lähimpään hernekasvustoon muutaman kilometrin matkan. Kuoriainen voi olla tuhoisa herneen ja härkäpavun peltolajikkeiden viljelyssä.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.